ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentantul comunității rușilor lipoveni în Parlamentul României i-a jignit pe români,  despre care a spus că, spre deosebire de lipoveni, încă se mai spală „în troacă”. Mai mult, deputatul Miron Ignat acuză statul român că discriminează și în prezent comunitatea lipoveană.

În interviul  acordat recent agenției de presă ruse TASS despre situația minorității pe care o reprezintă la nivel politic,  deputatul Miron Ignat a făcut remarci ofensatoare la adresa românilor și  a acuzat statul român de discriminare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și în prezent.

„În satele lipovene nu este nici o curte fără baie". Interviul începe pe un ton calm, cu o întrebare din partea jurnalistului TASS despre originea cuvântului „lipovean”, ca apoi să ia o turnură bruscă înspre acuzații și etichetări la adresa românilor ca popor și a statului. La întrebarea reporterului despre viața lipovenilor din România, deputatul Miron Ignat răspunde:

„Românii ne invidiază. Doar lipovenii sunt muncitori. La noi, casele sunt frumoase, peste tot este curat, satele sunt îngrijite. În satele lipovene nu este nici o curte fără baie, pe când românii se spală în troacă”, conform adevărul.ro.

Deputatul nu s-a oprit la aceste jigniri. El a făcut acuzații grave la adresa autorităților române din perioada interbelică și mai ales din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Când eram mic, în satul meu erau doar 5-6 familii de români – polițistul, directorul școlii și încă câțiva. În sat nu se vorbea limba română, numai dacă era nevoie să vorbim ceva cu polițistul. Părinții mi-au spus că, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lipovenii erau tratați rău și considerați spioni sovietici. După două săptămâni de la 22 iunie 1941, când Germania și România au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontieră au fugit în interiorul țării și au putut reveni abia după jumătate de an. Satul meu era înconjurat de jandarmi, apoi cordonul (n.r.- de jandarmi) l-au înlăturat, dar aceștia au rămas în sat”.

Ignat consideră că statul român discriminează în continuare lipovenii și susține că, la ultimul recensământ, numerele au fost intenționat înregistrate greșit. „Conform datelor noastre, sunt circa 107-110 mii de lipoveni în România, dar datele oficiale susțin că sunt doar 37 de mii. De ce? Pentru că Guvernul subestimează intenționat numărul minorităților naționale. Mulți lipoveni mi s-au plâns că în timpul recensământului au fost convinși să se declare români. L-am contactat pe prefect, iar acesta și-a cerut scuze, dar cam atât”, a declarat Ignat pentru TASS.