ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanţii comunităţilor româneşti din jurul frontierelor României, ai diasporei şi ai românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş solicită ferm autorităţilor statului, într-o rezoluţie adoptată la finalul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, sprijin pentru a păstra identitatea românească.

Cele mai importante cereri sunt: crerea unui minister al românilor de pretutindeni, ca structură unică în cadrul guvernului care să gestioneze relaţia cu aceştia, lansarea Consiliului consultativ al românilor de pretutindeni, format din reprezentanţi activi ai asociaţiilor româneşti din jurul frontierelor, Balcani şi Occident, facilitarea acordării cetăţeniei române pentru etnicii români din jurul frontierelor şi Balcani şi simplificarea procedurilor de redobândirea cetăţeniei române, finanţarea asociaţiilor româneşti din Harghita şi Covasna, precum şi monitorizarea procesului de maghiarizare a românilor romano-catolici din judeţele din Moldova pentru păstrarea identităţii româneşti a acestora.

În rezoluţia de la Izvoru Mureşului se mai solicită adoptarea unei legi care să permită îndreptarea abuzurilor care au avut loc prin retrocedarea ilegală a unor proprietăţi agricole, forestiere şi imobiliare din Transilvania şi înfiinţarea unui fond suveran, pe modelul Norvegiei, care să identifice, să exploateze şi să gestioneze resursele naturale ale României în beneficiul poporului român.

Rezoluţia Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului va fi înaintată Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului şi Guvernului României.




Bătaie pentru apă şi mâncare între imigranţii din insula grecească Kos. Autorităţile nu fac faţă valului de imigranți ilegali

Imagini greu de descris în insula elenă Kos. Refugiaţii se bat pe o sticlă de apă şi ceva de mâncare și se plâng că sunt ținuți ca animalele. 


Se plâng că stau de mai multe zile fără hrană şi apă. Autorităţile pur şi simplu nu mai pot face faţă valului de imigranti clandestini - mai ales sirieni - care iau cu asalt Grecia.

Violenţele au izbucnit în momentul sosirii unui nou transport de apă, hrană şi articole de primă necesitate. Refugiaţii s-au luat la bătaie pentru o sticlă de apă sau ceva de mâncare.

Insula Kos, situată la mică distanţă de Turcia, a devenit principala destinaţie a refugiaţilor. Acolo ajung în fiecare zi sute de oameni, în ambarcaţiuni improvizate. Condiţiile pe insulă sunt precare. Refugiaţii stau în corturi supraaglomerate şi în adăposturi de carton.

Cei mai norocoşi au ajuns deja la bordul unui vas de croazieră închiriat de autorităţile elene pentru cazarea refugiaţilor şi pentru a le analiza situaţia.

Guvernul de la Atena a anunţat că cei proveniţi din Siria vor primi statutul de refugiat, dar ceilalţi - africani, irakieni, pakistanezi - intră în categoria imigranţi clandestini.