Propunerea României de comisar european, Rovana Plumb, a fost respinsă de Comisia juridică a Parlamentului European. Contra Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.
 
„Breaking news. Candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă acum cu largă majoritate de Comisia Juridică a Parlamentului European. În favoarea Rovanei Plumb au votat 6 europarlamentari. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari. S-au abținut 2 europarlamentari”, a scris europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, joi, pe Facebook.

Eurodeputatul a adăugat că „fără avizul Comisiei Juridice audirea din Comisia de Transport nu poate avea loc”.

Votul vine după ce Plumb a fost audiată, joi, în Comisia JURI a Parlamentului European.
 
Rovana Plumb ar fi fost întrebată în cadrul audierii Comisiei pentru Afaceri Judiciare (JURI) a PE, despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD, pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, au declarat surse europene, pentru Mediafax.

Potrivit informațiilor obținute de agenția de presă, în cadrul ședinței Comisiei JURI de joi Rovana Plumb a fost întrebată cine este persoană de la care a luat 800.000 de lei și dacă aceasta are vreo legătură cu PSD.

Plumb a explicată că potrivit legislației naționale, un candidat se poate împrumuta pentru a contribui direct la campania electorală. Ea a susținut că s-a împrumutat de la o persoană fizică, din cercul ei de cunoștințe. Acea persoană nu este membru de partid, nu este o persoană publică și a avut bunăvoința de a o împrumuta. Persoana respectivă ca re i-a acordat împrumutul nu a avut, nu are și nici nu va avea vreo legătură cu domeniul de activitate în care va activa ea, ar mai fi spus Plumb, potrivit surselor citate.

Europarlamentarul Manon Aubry Stânga de la grupul Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE) a întrebat-o pe Plumb care este numele persoanei de la care s-a împrumutat și cum comentează faptul că ăntre 2013-2018 a fost vizată în dosarul „Belina”, însă cercetările în cazul ei nu au mers mai departe, deoarece Parlamentul României nu a încuviințat cererea de urmărire penală formulată de procurori.

Rovana Plumb a răspuns că numele persoanei care i-a acordat împrumutul a fost transmis Comisiei JURI, precizând că va respecta prevederile Codului de Conduită.

Membri ai Comisiei juridice a PE au mai vrut să știe dacă a existat dobândă pentru împrumutul acordat, întrebare la care Plumb a replicat că acea „cunoștința a făcut un gest de solidaritate fără niciun fel de interes”, au precizat sursele europene.

La rândul său, eurodeputatul german Patrick Breyer de la grupul Verzilor a întrebat-o pe Rovana Plumb de ce nu a fost declarat împrumutul de 63.000 de lei primit de la proprietarul unui hotel din Dâmbovița. De asemenea, acesta a dorit să știe cum a returnat aceasta împrumuturi, atâta timp cât nu a avut venituri.

Plumb a spus că împrumutul a fost dat tot în contextul alegerilor parlamentare naționale și ulterior a fost rambursat.

Eurodeputatul danez Karen Melchior, de la grupul Renew Europe, a întrebat-o pe Plumb ce măsuri va lua pentru a se asigura că politicienii și partidele nu se simt îndatorați pentru împrumuturile acordate. În acest caz Plumb a invocat legea și prevederile legale.

Europarlamentarul german Axel Voss, de la grupul PPE a întrebat-o dacă există și alte împrumuturi acordate cu titlu personal pe care nu le-ați menționat în declarație. Eurodeputatul PPE a invocat decizia AEP de a nu rambursa parte din banii cheltuiți de PSD în campania la europarlamentare și cum se va plăti împrumutul luat.

Plumb a explicat că nu există alte împrumuturi personale decât cel de 800.000 euro luat de la o bancă, pentru a își construi o locuința declarată în declarația de interes). Acest împrumut are garanții imobiliare, înscrise în declarația financiară. Este vorba de o declarație pentru a asigură familiei posibilitatea de a sta mai mult de opt persoane, potrivit surselor citate.

Despre decizia AEP, Plumb a precizat că nu are cunoștință despre subiect și a rugat Comisia JURI să întrebe la PSD.

Și candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru Extindere și Vecinătate, Laszlo Trocsanyi, a picat la vot în Comisia Juridică. Laszlo Trocsanyi a fost ministru al Justiției în guvernul Viktor Orban.