ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful biroului de Chirurgie Generală din cadrul Ministerului Sănătății, SUA, Dr. Vivek Murthy, a emis joi un avertisment prin care atrage atenția publicului american cu privire la "amenințarea urgentă" a dezinformării în domeniul sănătății care continuă să împiedice americanii să se vaccineze, prelungind pandemia și punând vieți în pericol, relatează The Defender.

Avizul de 22 de pagini face apel la companiile Big Tech și la cele de social media să își asume mai multă responsabilitate pentru a opri răspândirea online a dezinformării în domeniul sănătății.

Avizul a acuzat "dezinformarea" că îi determină pe oameni să refuze vaccinurile COVID, să respingă măsurile de sănătate publică, cum ar fi mascarea și distanțarea fizică, și să utilizeze tratamente nedovedite.

Murthy, care își desfășoară activitatea în cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS), a declarat într-un comunicat de presă: "În calitate de chirurg general, sarcina mea este de a ajuta oamenii să rămână în siguranță și sănătoși, iar fără a limita răspândirea dezinformării în materie de sănătate, viețile americanilor sunt în pericol."

Potrivit comunicatului de presă al HHS, dacă "dezinformarea privind sănătatea" este falsă, inexactă sau înșelătoare va fi determinată de "cele mai bune dovezi disponibile".

Avizul a mai definit standardul "celor mai bune dovezi disponibile" ca fiind criteriul de referință preferat, deoarece "afirmațiile pot fi foarte înșelătoare și dăunătoare chiar dacă știința privind o problemă nu este încă stabilită".

"Putem îmbunătăți în mod semnificativ mediul de informare în domeniul sănătății chiar și fără o definiție consensuală a dezinformării", a declarat Murthy.

Avizul solicită companiilor media și de socializare să mărească personalul pentru a modera postările, să amplifice vocile preferate, să îmbunătățească algoritmii pentru a aborda dezinformarea, să modereze transmisiunile live și să impună "consecințe clare pentru conturile care încalcă în mod repetat politicile platformei".

Școlile și instituțiile de învățământ sunt încurajate să ia măsuri împotriva dezinformării prin educarea oamenilor cu privire la "tacticile folosite de cei care neagă consensul științific cu privire la problemele de sănătate" și "introduc conspirații".

Într-un interviu acordat NPR, Murthy a declarat că americanii trebuie să facă partea lor în lupta împotriva dezinformării. "COVID a scos în evidență cu adevărat întreaga amploare a daunelor pe care le provoacă dezinformarea în materie de sănătate", a declarat Murthy înainte de publicarea avizului.

Avizele medicului chirurg general sunt rezervate pentru provocări semnificative în materie de sănătate publică care necesită o atenție imediată.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă de la Casa Albă, secretarul de presă Jen Psaki a subliniat că Facebook trebuie să facă mai mult pentru a combate dezinformarea privind vaccinul COVID pe platforma sa.

În aceeași zi în care chirurgul general și-a emis avizul, Fundația Rockefeller a emis un comunicat de presă în care anunța o nouă finanțare de 13,5 milioane de dolari pentru, printre altele, "combaterea dezinformării și dezinformării în domeniul sănătății - informații confuze, inexacte și dăunătoare care se răspândesc cu o viteză și la o scară fără precedent și care amenință sănătatea și bunăstarea comunităților din întreaga lume".

Fundația a citat apelul făcut de chirurgul general pentru un "efort al întregii societăți", astfel încât oamenii din întreaga lume să știe ce trebuie să facă și să poată avea încredere în sursele de care aud în timpul unei urgențe de sănătate publică, cum ar fi pandemia COVID.

"Identificând dezinformarea și dezinformarea ca fiind o provocare pentru sănătatea noastră colectivă, îndrumările medicului chirurg general consolidează rolul Fundației Rockefeller de a investi în intervenții de sănătate publică bazate pe date pentru a face față provocărilor unice ale mediului mediatic actual", a declarat Bruce Gellin, șeful strategiei globale de sănătate publică a fundației.