ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Summitul NATO de la București, organizat luni, 10.05.2021, a avut participanți pe președintele României, Poloniei, Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Republicii Slovace, Ungariei, dar și pe Joe Biden, președintele SUA și Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO, prin videoconferință, relatează Știri pe Surse.

Summitul s-a concentrat pe atenția amenințărilor venite din est, mai precis pe actele de sabotaj ale Rusiei de pe teritoriul NATO.În cadrul summit-ului, s-a adoptat, de asemenea, o declarație comună a aliaților . 

„NATO se confruntă cu amenințări și provocări distincte din toate direcțiile strategice. Acțiunile agresive ale Rusiei și creșterea prezenței sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la granițele Ucrainei și în Crimeea anexată ilegal, precum și activitățile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să amenințe securitatea euro-atlantică și să conteste ordinea internațională bazată pe reguli”, este precizat în declarație. 

Președinții au mai adăugat despre actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianței că reprezintă "o violare gravă a dreptului internațional. În plus, ne exprimăm îngrijorarea față de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunțul referitor la investigația în curs de la Sofia. Suntem pe deplin solidari cu aliații noștri, Republica Cehă și Republica Bulgaria”.

Nu în ultimul rând, declarația prevede și combaterea terorismului. Potrivit șefilor de stat „Terorismul rămâne o amenințare pentru noi toți. Războiul hibrid, dezinformarea și minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societățile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democrațiilor noastre și de a ne submina unitatea. Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migrația ilegală. Rămânem vigilenți, în cadrul Alianței, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru teroriști”.

Declarația finală disponibilă AICI