ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Principiul respectării integrității teritoriale este aplicabil doar statelor ale căror guverne îi reprezintă toți locuitorii teritoriului lor, a afirmă ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în cadrul participării sale prin videoconferință la o sesiune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, informează agenția Interfax, citată de Știri pe Surse

„În ceea ce privește campania lansată privind presupusa încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, ai cărei inițiatori manifestă o deplină indiferență și dispreț față de încălcarea drepturilor omului, aș dori să atrag atenția asupra Declarației din 1970 privind principiile dreptului internațional privind relațiile de prietenie și cooperarea între state în conformitate cu Carta Națiunilor Unite”, a spus ministrul de externe rus, care consideră agresiunea inițiată de regimul Putin drept o „presupusă” încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Reamintim că, în 1994, Rusia s-a angajat în cadrul Conferinței de la Budapesta să garanteze granițele de atunci ale Ucrainei, în schimbul renunțării de către Kiev la arsenalul nuclear moștenit din epoca sovietică. 

Lavrov a subliniat că Declarația din 1970, aprobată prin rezoluție consensuală a Adunării Generale a ONU, prevede că principiul respectării integrității teritoriale este aplicabil statelor „care respectă în acțiunile lor principiul egalității în drepturi și al autodeterminării popoarelor (... ) și, ca urmare, au Guverne reprezentând fără diferențe de rasă, crez sau culoare a pielii, toți oamenii care locuiesc pe un anumit teritoriu. Guvernul neo-nazist de la Kiev, evident, nu a fost și nu este așa în raport cu popoarele din Ucraina”, a afirmat șeful diplomației ruse. El nu a detaliat folosirea epitetului de „neo-nazist” cu referire la guvernul de la Kiev.

„Filozofia arogantă a Occidentului, bazată pe sentimentul propriei superiorități, trebuie să se încheie.

Egalitatea suverană a statelor este un principiu cheie al Cartei ONU. Se aplică pe deplin lucrărilor Consiliului pentru Drepturile Omului. Rusia este întotdeauna deschisă la o discuție egală, cu respect reciproc asupra oricăror probleme, este pregătită să găsească un echilibru just al intereselor”, a conchis șeful diplomației ruse.

Este foarte interesant faptul că Rusia restrânge aplicarea prrincipiului respectării integrității teritoriale doar la statele ale căror guverne îi reprezintă toți locuitorii teritoriului lor. Conform aceluiași principiu, însuși Guvernul Rusiei nu ar trebui să fie stăpân pe teritoriile locuite de minorități etnice sau religioase ale căror drepturi le încalcă. Mai mult, impunerea vaccinării Covid obligatorii în Rusia ar induce ideea că guvernul de la Moscova este ilegitim pentru că nu-și respectă toți cetățenii, discriminându-i și chiar oprimându-i pe nevaccinați. De asemenea, conform ideologiei lui Lavrov, dacă guvernul Republicii Moldova sau cel al Ucrainei nu-i respectă sau chiar îi oprimă pe cetățenii români majoritari în regiunile Bugeac, Basarabia, Hotin și Bucovina, atunci integritatea lor teritorială nu se justifică, iar România, la fel ca Rusia, ba chiar Polonia și Ungaria, ar fi îndreptățite să intervină militar peste granițe pentru a-și elibera concetățenii din fostele republici sovietice.