ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De „1 Mai Muncitoresc”, războiul Rusiei a ajuns în spațiul românesc și se desfășoară în forță, după cum a anunțat deja ActiveNews. Informaticienii români din România și Republica Moldova, specialiști în contracararea loviturilor date de Rusia în războiului electronic declanșat prin hackerii grupării rusești KILLNET, au avut de lucru toată noaptea pentru a face față atacurilor de tip DDoS la adresa mai multor site-uri oficiale, între care, la noi, Camera Deputaților, Poliția Română, Jandarmeria, precum și mai multe ministere, cum ar fi cel de Finanțe și al Educației, sau Institutul de Statistică, iar la Chișinău site-ul Guvernului, al Ministrului de Interne, al Vămii și Căilor Ferate, între altele.

După atacuri, unele contracarate rapid și site-urile afectate repuse în funcțiune, hackerii KILLNET, nu lipsiți de inepție, au lansat mesaje din sfera discursului propagandistic al Kremlinului, cum ar fi cel adresat Moldovei: „FĂRĂ COMBUSTIBIL, FASCIȘTILOR”!

Să mai zică cineva că românii de dincoace de Prut sunt „fasciști”...

De asemenea, mesajele la adresa conducerii României nu sunt deloc măgulitoare...

Atacurile sunt de tipul DDoS (Distributed Denial-of-Service), prin mai multe nivele suprapuse care implică trimiterea unor cantități mari de trafic din mai multe surse către un serviciu sau un site web, cu intenția de a-l copleși. Un aflux uriaș de trafic dintr-o dată poate bloca toate resursele site-ului și, astfel, poate refuza accesul utilizatorilor legitimi.

DDoS este un atac rău intenționat care presupune ca hackerii să forțeze numeroase dispozitive conectate la internet să trimită cereri de comunicare în rețea către un anumit serviciu sau site web, cu intenția de a-l copleși cu trafic sau cereri false. Acest lucru are ca efect blocarea tuturor resurselor disponibile pentru a face față acestor cereri și blocarea serverului web sau distragerea acestuia suficient de mult pentru ca utilizatorii normali să nu poată crea o conexiune între sistemele lor și server.

Uneori, site-urile web se "prăbușesc" din cauza unei avalanșe de trafic legitim, cum ar fi atunci când un produs foarte așteptat este lansat și milioane de oameni vizitează site-ul deodată pentru a-l cumpăra. Atacurile DDoS încearcă să facă același lucru, după cum explică Malwarebytes.com.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) recomandă implementarea rapidă și precisă a măsurilor adecvate pentru protecția site-urilor web și a infrastructurilor cibernetice. Un ghid de securitate cibernetică pe care îl puteți folosi este disponibil la: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021

Concomitent, Serviciul Român de Informații (SRI) avertizează și asupra unui alt tip de atac: 

Alertă Cyber: Posibil atac ransomware
 

„La nivelul Centrului Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații au fost obținute date cu privire la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing care vizează infectarea sistemelor informatice cu aplicații malware de tip ransomware. Atacatorii intenționează să utilizeze adrese de mail aparținând unor instituții din România pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime.

Se recomandă a nu se accesa link-uri sau fișiere atașate mesajelor de tip mail care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute. Se recomandă aceleași măsuri de precauție privind accesarea link-urilor sau a atașamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram etc.

De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranță (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum și stocarea acestor copii pe suporți de memorie separați fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic.”, mai recomandă SRI.

Așadar, războiul a început azi-noapte...