ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a lansat pe orbită o navă spațială militară secretă, cu ajutorul noii rachete Angara 1.2. Lansarea a avut loc în data de 29 aprilie de pe cosmodromul Plesetsk, din orașul Mirny, situat în regiunea Arhangelsk, din nord-vestul Rusiei, transmite Daily Mail.

Încărcătura utilă neidentificată, despre care se presupune că ar fi un nou satelit-radar ultrasecret pentru războiul din Ucraina, a fost lansată de un echipaj spațial de luptă în interesul Ministerului rus al Apărării, conform unui comunicat emis pe 30 aprilie:

„De pe Cosmodromul de Testare al Ministerului Apărării al Federației Ruse (cosmodromul Plesetsk) din regiunea Arhangelsk, echipajul de luptă al Forțelor Spațiale din cadrul Forțelor Aerospațiale [VKS] a lansat cu succes un vehicul de lansare clasa-ușoară Angara-1.2 cu o navă spațială, în interesul Ministerului rus al Apărării.”

„S-a reușit și s-a menținut o comunicare stabilă cu nava, iar sistemele sale de bord operează în condiții normale. După ce nava a fost lansată pe orbită, ofițerii Centrului de Control Spațial au introdus datele în Catalogul Principal al Obiectelor Spațiale”, a adăugat Ministerul.

După lansare, nava spațială a fost numită „Kosmos 2555”.

„În total, peste 30 de instrumente de măsurare de la sol și peste 50 de echipaje de luptă ale Armatei a 15-a a Forțelor Aerospațiale (Scop Special) au fost implicate pentru a asigura lansarea navei cosmice de către Ministerul rus al Apărării”, au mai declarat oficialii de la Kremlin.
 
Deși sarcina este necunoscută, parametrii săi sunt similari cu cei ai celor doi sateliți de imagistică militară lansați în 2018 și 2021, cunoscuți sub numele de EMKA-1 și EMKA-2, ceea ce sugerează că și de data aceasta este vorba de un satelit de imagistică, mai arată Daily Mail.

VIDEO cu lansarea pe timp de noapte: