ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Rusiei a anunțat că va relua importurile de fructe din Republica Moldova și renunță la restricțiile impuse producătorilor. Rosselkhoznadzor a anunțat că începând cu 5 martie au fost ridicate restricțiile introduse anterior întreprinderilor producătoare și reia importul de fructe din Republica Moldova, dar și din alte cinci țări, fără a ține cont de restricțiile impuse. Astfel, într-un comunicat emis de Rosselhoznadzorul sunt anulate, printre altele, restricțiile și permisul de import de fructe cu semințe sau sâmburi din Republica Moldova, informează Replica.md

„Decizia a fost luată pe baza analizei informațiilor privind măsurile luate pentru prevenirea încălcării cerințelor ale Federației Ruse și ale țărilor membre EAEU, furnizate de organizațiile naționale de carantină și protecția plantelor din țările menționate mai sus”, menționează în anunț Rosselhoznadzorul.

După cum ActiveNews a informat în urmă cu o săptămână, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, a anunțat că Chișinăul nu se va alinia sancțiunilor economice dispuse de U.E. contra Rusiei, pretextând că statele mici nu-și pot asuma pe cont propriu costul asociat sancțiunilor impuse unei mari puteri. 

Pe de altă parte, exportul grâului și al zahărului din Republica Moldova este interzis pe perioada stării de urgență, începând cu 1 martie. O decizie în acest sens a fost luată la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău.

Exportul de mărfuri moldovenești a crescut cu circa 30% în 2021, față de 2020, iar România era principala destinație a exporturilor. Până azi, când Rusia a decis să-și redeschidă economia către importurile din Republica Moldova, cândva prioritare.
 
În același timp, România a ajuns pe o listă neagră de state „neprietene” în raporturile economice față de Rusia, după ce s-a aliniat sancțiunilor impuse de U.E. împotriva Moscovei, pe fondul războiului din Ucraina. 
 
Amintim și faptul că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi o cerere de aderare la Uniunea Europeană, la două zile după ce a fost de acord cu abordarea ministrului de Externe de a nu se alinia sancțiunilor economice impuse de U.E. la adresa Rusiei.