ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apariția unei noi baze NATO în România nu numai că va determina Rusia să ia măsuri pentru a-și consolida securitatea în regiunea Mării Negre, dar va deveni o amenințare serioasă în primul rând pentru București.
 
Pentru că, în cazul unui conflict deschis între Rusia și NATO, baza va deveni una dintre cele mai apropiate ținte pentru lovituri ale trupelor rusești. În plus, ar putea încuraja Rusia să elibereze cât mai repede Odessa și Nikolaev de sub regimul nazist de la Kiev și să obțină acces direct la Transnistria, scrie publicația rusă Life.ru.

Potrivit analiștilor, construcția unei noi facilități militare NATO în apropierea granițelor rusești poate urmări mai multe obiective – de la cele operațional-tactice la cele strategice – cu gândul la viitor. Potrivit lui Boris Rozhin, expert la Centrul pentru Jurnalism Militar și Politic, cel mai evident obiectiv tactic al construcției bazei din România este acela de a rezolva problemele de aprovizionare logistică ale Ucrainei.

România este unul dintre nodurile prin care se aprovizionează Ucraina cu arme și trupe și, prin urmare, este vorba de o extindere a oportunităților de transport și logistică care vizează, pe de o parte, intensificarea fluxului de echipamente militare și de oameni către Ucraina. Pe de altă parte, programele de pregătire a personalului pot fi organizate acolo, adică mai aproape, astfel încât soldații să nu fie nevoiți să călătorească mult în Europa de Vest”, a explicat Boris Rozhin.

Expertul militar, colonelul în retragere Viktor Litovkin, consideră că construcția unei noi baze în România este dictată de obiective strategice și este legată de dorința SUA de a-și consolida poziția în regiunea Mării Negre, deoarece Pentagonul înțelege perfect că Ucrainei i se va tăia accesul la mare de către Rusia.

”Azi, mâine, regiunile Mykolaiv și Odessa vor deveni parte a Federației Ruse. Statele Unite trebuie să își consolideze poziția în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Pentagonul nu a reușit să se stabilească în Crimeea. Nu a reușit nici în Ucraina – Rusia poate lovi trupele americane de acolo. Prin urmare, acestea vor fi staționate în România”, a declarat Litovkin.

”Președintele l-a însărcinat deja pe ministrul apărării, iar acesta, la rândul său, a dat instrucțiuni comandamentului Flotei Mării Negre să intensifice activitatea pentru a reduce această amenințare. Bineînțeles, va trebui să ne sporim prezența în Crimeea, să preluăm controlul asupra zonelor Nikolaev, Odessa și așa mai departe. Să fim în deplină pregătire pentru a interveni în acțiunile americanilor în spațiul aerian neutru al Mării Negre”, a mai declarat Viktor Litovkin.