ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia și Finlanda vor adera la organizația militară, Rusia va trebui să-și consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare în regiunea baltică, informează joi agenția Reuters, citată de Știri pe Surse

Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, și Suedia analizează dacă să adere sau nu la NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a anunțat miercuri premierul finlandez, Sanna Marin.

Medvedev a atenționat că, dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO, Rusia își va întări forțele terestre, navale și aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru a restaura echilibrul militar.

Totodată, el s-a referit în mod explicit la amenințarea nucleară, afirmând că ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică „liberă de factorul nuclear”, regiune unde se află exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania.

„Ar putea să nu mai fie vorba despre nici un fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică - echilibrul trebuie restabilit”, a spus Medvedev, care a fost președintele Rusiei în perioada 2008-2012. „Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forța mâna, ei bine... rețineți că nu noi am propus asta”, a adăgat Medvedev.

Ce a omis să menționeze Medvedev este faptul că NATO este, în teorie, o alianță militară cu rol defensiv, simpla aderare a două state nordice neînsemnând automat și înarmarea acestora de către NATO, care să „oblige” Rusia să-și etaleze la rândul ei armele.

Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a reacționat joi și a declarat, la postul lituanian BNS, că Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică și că acestea au fost desfășurate în exclava Kaliningrad înainte de actuala criză.

„Actualele amenințări ruse sunt destul de ciudate, în condițiile în care, chiar și fără actuala situație de securitate, știm că ei păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei”, a spus ministrul lituanian. „Arme nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad... (iar) comunitatea internațională, țările din regiune, sunt perfect conștiente de acest lucru... Ei (rușii) folosesc asta ca pe o amenințare”, a adăugat Anusauskas.

La rândul său, premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a declarat joi că amenințarea Rusiei de a-și întări prezența militară, inclusiv nucleară, în regiunea baltică nu reprezintă „nimic nou”.