ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ne întoarcem la perioada anilor '60 a Războiului Rece, când cursa disperată dintre SUA și URSS pentru întâietate în cucerirea spațiului cosmic a făcut multe victime omenești.

Colaborarea spațială ruso-americană, care durează de două decenii, ar putea lua sfârșit după ce Washingtonul și aliații săi au impus sancțiuni dure Moscovei.

Rusia a declarat vineri că l-ar putea abandona în spațiu pe astronautul american aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și care ar fi urmat să revină la sfârșitul lunii pe Pământ cu o rachetă rusă.

Potrivit unei relatări a ziarului britanic Express, șeful Agenției Spațiale a Rusiei, Dmitri Rogozin a „amenințat să îl lase” pe astronautul Mark Vande Hei (foto) în spațiu.

„Rogozin a postat o înregistrare video amenințătoare pe rețelele sociale ridicând semne de întrebare în privința siguranței astronautului. El a avertizat de asemenea că, fără ajutorul Rusiei pentru a îndepărta ISS de resturile spațiale, stația s-ar putea prăbuși peste State Unite.”
 
 
Relațiile spațiale ruso-americane s-au deteriorat grav și rapid după ce Statele Unite și aliații săi occidentali au impus sancțiuni extrem de dure împotriva Rusiei, după ce aceasta a invadat Ucraina.

Moscova a avut o reacție atât de furioasă, încât luna trecută a amenințat să scoată de pe orbită ISS.

Scott Kelly, un fost astronaut american, declara de curând la ABC News că amenințarea Rusiei la adresa siguranței americanilor de la bordul ISIS „nu are cu adevărat o bază reală”.

Kelly a spus:

„Avem capacitatea de a controla orbita stației spațiale independent de agenția spațială rusă, deci nu cred că este posibil așa ceva.”

La rândul său, Elon Musk a sugerat că Space X, compania sa spațială, ar putea împiedica scoaterea de pe orbită a ISS și chiar să transporte astronauți și încărcătură spre și dinspre Pământ.
 
El a postat sub declarația amenințătoare a lui Rogozin sigla Space X.

Vande Hei deține recordul celei mai lungi perioade petrecute de un om în spațiu (356 de zile).

Rămâne de văzut dacă Moscova îi va permite să se urce la bordul navei lor spațiale, împreună cu doi astronauți ruși, peste trei săptămâni, cand aceasta ar urma să revină pe Pământ, în Kazahstan.

Situația dintre SUA și Rusia s-a degradat în asemenea măsură, încât Rogozin a dat ordin să fie scoase toate steagurile americane și ale aliaților lor, care erau inscripționate pe navele spațiale ruse care erau exploatate în cadrul unei cooperări internaționale.