ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 8.02/ 18:12 Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, a avut, vineri, consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații, după cererea Rusiei ca SUA să desființeze sistemul antirachetă de la Deveselu. La finalul consultărilor, reprezentanții MAE au transmis că poziția Federației Ruse privind sistemul antirachetă NATO este „complet irelevantă, întrucât sistemul de la Deveselu nu face obiectul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare”.

”Poziția exprimată de Ministerul Apărării al Federației Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF. Poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani”, au transmis, vineri, reprezentați Minsterului afacerilor Externe, după ce ministrul Teodor Meleșcanu a avut consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

MAE reiterează ideea că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, ”nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securității spațiului Euro-Atlantic”.

„Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federației Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare și o încercare de a distrage atenția de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus. Reamintim că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019”, au mai transmis oficialii MAE.

ACTUALIZARE 22:56 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, joi seara, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea vineri o poziție față de anunțul Rusiei, după ce se va consulta și cu aliații. 

„Baza de la Deveselu a pur defensivă. Poveștile că s-ar putea să se pună pe rampa de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară e o găselniță care nu are nicio bază reală. Nu e niciun argument că ar putea să creeze probleme Rusiei", a declarat Teodor Meleșcanu.

„Fără niciun fel de dubiu, în cursul zilei de mâine vom avea o poziție, o să ne consultăm și cu aliații noștri. Mi se pare ieșit din comun să chemi atașatul american ca să dărâme baza de la Deveselu, care nu are nimic cu armamentul nuclear", a mai precizat ministrul de Externe.

Întrebat dacă are în vedere și convocarea ambasadorului rus la București, Meleșcanu a afirmat: „O să avem în vedere și posibilitatea unui dialog și să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare este greu de înțeles. O să cerem clar care sunt problemele pe care le ridică Federația Rusă".
 
Știrea inițială

Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să își distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF, scrie Reuters.
 
Potrivit sursei citate, ministerul a precizat că Washingtonul ar trebui să distrugă și dronele de atac din același motiv.
 
Ministerul a informat că a convocat atașatul militar al ambasadei SUA la
Moscova pentru a-i înmâna o notă care conține cererea Moscovei privind distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu.
 
Totodată, ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a declarat joi că țara sa este dispusă să poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), însă nu va fi cea care să inițieze discuțiile, și a dat asigurări că România nu va fi ținta unor acțiuni ostile.