ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului la plata a 126. 000 de euro ca prejudicii morale și a 5.000 de euro cheltuieli de reprezentare către profesorii, elevii și părinții a patru școli cu predare în limba română din Transnistria, potrivit unui comunicat al Asociației Promo-LEX, transmit IPN și Radio Chișinău, transmite Agerpres.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, se arată în comunicat.

Potrivit avocaților Asociației Promo-LEX, care reprezintă reclamanții în instanța de la Strasbourg, în cauza 'Iovcev și alți 13 împotriva Republicii Moldova și a Federației Ruse', CEDO a constatat violarea dreptului la instruire, la respectarea vieții private și de familie, dar și a dreptului la libertate și siguranță de către guvernul rus, care susține regimul separatist de la Tiraspol.

„Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți ai patru școli cu predare în grafie latină în regiunea transnistreană: Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Dubăsari, Liceul Teoretic Ștefan cel Mare din Grigoriopol și Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari”, precizează Promo-LEX.

În februarie 2014, amintește comunicatul, Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, contabila și șoferul au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Ei au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă la așa-zisa „vamă” (între Republica Moldova și Transnistria) salariile plătite de Chișinău profesorilor școlii respective.
 
În 2011, CEDO  a pronunțat o hotărâre în trei cauze, în care reclamanții erau 170 de profesori, elevi și părinți din trei școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Federația Rusă a fost obligată să achite, în termen de trei luni de la pronunțare, câte 6000 de euro pentru fiecare reclamant și 50 de mii de euro cheltuieli de judecată, precum și să asigure dreptul la educație în limba maternă pentru elevii din regiunea transnistreană. Nici acum Federația Rusă nu și-a onorat obligațiile.