ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, joi după-amiază, suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, din cauza actelor de agresiune comise în cursul invaziei militare în Ucraina, transmite CNBC.

Proiectul de rezoluție privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului a fost adoptat cu 93 de voturi pentru, 24 împotrivă și 58 de abțineri, conform CNN citat de Cotidianul.

Cel puțin într-un fel, până acum, Rusia lui Vladimir Putin s-a alăturat Libiei lui Muammar al-Gaddafi, comentează revista Foreign Policy.

Proiectul de rezoluție a fost inițiat în contextul acuzațiilor privind încălcări ale drepturilor omului de către Rusia. Consiliul Drepturilor Omului a exprimat „preocupări grave” referitoare la informațiile despre „încălcări grave și sistematice”, despre „abuzuri asupra drepturilor omului” și „încălcări ale dreptului umanitar internațional” comise de Rusia prin invazia militară în Ucraina.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Ghenadi Kuzmin (nu știm ce relație are cu ambasadorul rus de la noi Valeri Kuzmin), le ceruse statelor membre ONU să respingă proiectul de rezoluție. „Nu este nici momentul, nu este nici locul pentru teatru. Acest proiect de rezoluție nu are nicio legătură cu situația reală a drepturilor omului pe teren. Este vorba de o tentativă a Statelor Unite de menținere a poziției dominante și de control total”, a afirmat Ghenadi Kuzmin, citat de CNN.

China a votat împotriva suspendării Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului. „O astfel de abordare în Consiliul Drepturilor Omului va crea un precedent periculos, cu efecte grave”, afirmat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.

Reacția Kremlinului

Ministerul rus de Externe a calificat drept ”ilegală” suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, într-un comunicat difuzat joi – transmite France Presse.

Rusia consideră că această suspendare este „ilegală și motivată politic, cu scopul de a pedepsi în mod ostentativ un stat membru suveran al ONU care duce o politică internă și externă independentă”, citează Cotidianul.

”Din păcate, în condițiile actuale, Consiliul este practic monopolizat de un grup de state care îl folosesc în scopuri oportuniste”, a adăugat ministerul.