Rusia, deranjată de pozițiile luate de reprezentanți ai UE și SUA în privința conflictului dintre Parlamentul și Curtea Constituțională de la Chișinău

Rusia intervine în conflictul dintre Parlamentul și Curtea Constituțională de la Chișinău luând apărarea parlamentarilor partidelor proruse și certând U.E. și S.U.A. pentru amestec „în procesele politice interne ale Republicii Moldova”. O atitudine care nu face decât să demonstreze propriul amestec și interes al Rusiei, lupul moralist (sau URSSUL?), în treburile interne ale unei republici ex-sovietice care se consideră, teoretic, independentă.
Rusia constată un amestec direct al SUA și UE în afacerile interne ale Republicii Moldova și le îndeamnă să se abțină de la aceasta, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenția de presă oficială TASS, într-un comentariu la ceea ce experții au calificat drept un „puci anticonstituțional” la Chișinău din partea majorității parlamentare create în jurul socialiștilor proruși, informează Agerpres.
„Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenția asupra amestecului direct al Statelor Unite și Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, a implicării lor politice clare, ceea ce duce la o polarizare și mai mare a societății moldovene”, a afirmat reprezentanta diplomației ruse.
„Îi chemăm din nou pe colegii noștri din Statele Unite și Uniunea Europeana să se abțină de la a interfera în afacerile interne ale Republicii Moldova și să nu-și depășească normele de etică diplomatică”, a subliniat Zaharova.
Potrivit acesteia, țările occidentale au întreprins din nou încercări de ingerință săptămâna trecută, având ca motiv adoptarea de către parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie a Declarației cu privire la „capturarea” Curții Constituționale a Republicii Moldova, în care deputații și-au exprimat dezacordul cu decizia curții privind existența condițiilor pentru dizolvarea legislativului, precum și anularea de către parlamentari a deciziei lor din 2019 de numire a actualului președinte al Curții Constituționale.
În acest context, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a evocat că, în urma acestor decizii ale parlamentului moldovean, și-au exprimat imediat îngrijorarea președintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant al U.E. pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, șeful delegației U.E. în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum și ambasadele unui număr de state membre U.E., printre care România și Olanda.
„În timp ce îndeamnă parlamentul republicii să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și UE par să refuze să arate același respect față de acțiunile deputaților moldoveni. O astfel de diferență în aprecieri confirmă o dată în plus că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât 'valorile democratice' pentru care pledează”, a adăugat Zaharova.
Majoritatea parlamentară constituită din socialiștii proruși și Partidul Șor a votat vineri o serie de hotărâri controversate, inclusiv cea prin care nu recunoaște avizul Curții Constituționale privind existența circumstanțelor de dizolvare a parlamentului, anularea hotărârii din 2019 prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecător și numirea unui alt judecător la Curtea Constituțională, un apropiat al socialiștilor, potrivit Radio Chișinău.
Cu alte cuvinte, în urma deciziei judecătorilor Curții Constituționale că Parlamentul poate fi dizolvat, majoritatea parlamentară prorusă a votat „dizolvarea” președintei Curții și înlocuirea acesteia cu un judecător fidel regimului, ceea ce este un scenariu halucinant pentru un stat european. În primul rând, pentru că deciziile Curții Constituționale sunt incontestabile, ele trebuie aplicate indiferent de gradul de (in)satisfacție pe care îl provoacă. În al doilea rând, pentru că președintele Curții este ales pe o perioadă de 7 ani și este inamovibil, pentru a se asigura o stabilitate în actul de justiție indiferent de regimul politic, care se schimbă o dată la 4 ani.
Reprezentanții Occidentului au calificat pe bună dreptate gestul parlamentarilor proruși de la Chișinău drept o tentativă de „puci anticonstituțional”, ceea ce a iritat Rusia, care consideră că simpla pronunțare a unei alte puteri - în afară de ea - asupra unor dezbateri interne ale Republicii Moldova ar încălca suveranitatea acestui stat artificial și falimentar. Rusia nu ține însă cont de faptul că, oficial, Chișinăul face demersuri de aderare la U.E. încă de pe vremea comunistului Vladimir Voronin, deci poate primi mustrări din partea U.E. dacă singură a decis că se îndreaptă în direcția integrării europene. Adevărata dezbatere ar fi nu mișmașurile parlamentarilor proruși împotriva Curții Constituționale, ci motivele pentru care președinta Curții a decis că sunt întrunite condițiile dizolvării legislativului. Cui ar folosi alegerile anticipate la Chișinău în plină stare de urgență și care ar urma să fie componența viitorului parlament? Cui prodest?
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Peninsula Iberică este noul Wuhan?
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Basarabia Justiție Armată Servicii Politic Știri
Locații: Republica Moldova Rusia
Subiecte: criză politică imixtiuni externe
Organizații: Ambasada României la Chișinău Ambasada SUA la Chișinău Consiliul European Curtea Constituțională a Republicii Moldova Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei Parlamentul de la Chișinău Uniunea Europeană
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)