ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce președintele rus Vladimir Putin a declanșat invadarea Ucrainei săptămâna trecută, mass-media rusești au primit interdicția de a numi această invazie drept ceea ce este - un război. În schimb, acestea trebuie să se refere la atacurile și bombardamentele nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene ca fiind „o operațiune specială”, insistă Kremlinul. Autoritățile nu s-au sfiit să îi sancționeze pe cei care nu s-au conformat acestei directive, difuzând sau publicând conținuturi care afirmă contrariul sau care reflectă adevărul, potrivit Euronews.

Ekho Moskvy, unul dintre cele mai vechi posturi de radio independente din Rusia, a fost închis definitiv, după cum a anunțat joi dimineață consiliul său de administrație.

În după-amiaza aceleiași zile, Dozhd - cel mai popular canal independent din Rusia - și-a anunțat, de asemenea, închiderea. Znak.com este un alt canal popular închis.

Vineri dimineață, Meduza, un important post internațional de investigații, și Radio Svoboda, filiala rusă a Radio Europa Liberă, a fost, de asemenea, scos în afara legii de către autoritatea de reglementare a mass-media, Roskomnadzor. Aceeași autoritate a blocat vineri accesul la Facebook.

„Cenzura a fost introdusă oficial în Rusia”, a anunțat miercuri editorialul Meduza.

„Probabil că, în câteva zile, nu va mai exista nici o instituție de presă independentă funcțională în țară”.

Decizia de vineri a tăiat, de asemenea, accesul la edițiile în limba rusă ale BBC și Deutsche Welle, cea din urmă fiind deja interzisă în Rusia de luna trecută, iar reporterii săi, forțați să își înceteze activitatea.
 
Printre cei vizați se află și Novaya Gazeta, un important ziar independent, care îl are ca redactor pe Dimitri Muratov, laureat al Premiul Nobel pentru Pace, pentru activitatea sa în apărarea libertății presei, reclamă Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. 
 

În același timp, Duma de stat (parlamentul) a adoptat un proiect de lege care introduce pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea intenționată a ceea ce parlamentarii consideră a fi „fake news” - informații „false” despre acțiuni militare.

Termeni precum „invazie”, „atac” sau „act de război” au fost menționați în mod explicit ca fiind inacceptabili de către autorități. Se pare că agresorul suferă de sensibilități estetice, nu-i place să-i fie pusă oglinda în față.