ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a expulzat un diplomat american, Bartle Gorman, care este adjunctul ambasadorului SUA la Moscova, iar Washingtonul urmează să reacționeze față de această măsură, a anunțat joi ambasada, potrivit agenției RIA, preluată de Știri pe Surse

Moscova nu a comunicat deocamdată vreo motivare pentru gestul său de a-l expulza pe diplomatul american.

Pe de altă parte, ambasadorului SUA la Moscova, John Sullivan, i-a fost remis tot joi răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA și NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.

Rusia dorește în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est și retragerea trupelor și armamentelor amplasate în țările ce au aderat la această alianță după 1997. Printre ele se numără și România, iar o asemenea pretenție din partea Rusiei ar presupune și dezinstalarea scutului anti-rachetă de la Deveselu, fapt ce pare greu de crezut că se va întâmpla. Cel mai probabil, cererile Rusiei vor fi ignorate sub acest aspect, iar în ceea ce privește o eventuală extindere a NATO mai la est, aceasta se amână oricum sine die, dat fiind că Ucraina are deja suficiente probleme în prezent ca să se mai califice pentru integrarea euro-atlantică.

Pe de altă parte, Rusia nu și-a respectat nici până azi angajamentul luat în 1999 de a-și retrage trupele și armamentul de pe teritoriul transnistrean al Republicii Moldova.