ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Republica Moldova va plăti în luna aprilie un preț de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia, a anunțat marți președintele Consiliului de Administrație a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, informează Agerpres.

Comparativ, în luna martie, Republica Moldova a plătit un preț de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate de Rusia.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz și Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.


Tot potrivit termenilor contractului, prețul este stabilit în fiecare lună și depinde de prețurile spot la gaze naturale și petrol.

Vadim Ceban anunța luna trecută că de la 1 mai 2022, Moldovagaz va plăti Gazprom numai în ruble sau euro, în condițiile în care anterior a plătit și în dolari americani, mai amintește sursa citată.