ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din Kazahstan au declarat duminică că mai multe "obiective strategice" din Kazahstan sunt păzite de alianța militară aflată sub conducerea Rusiei și care a fost invitată ''să restabilească ordinea'', a anunțat duminică președinția kazahă, potrivit Reuters, citată de Știripesurse.

Oficialii din domeniul securității i-au spus președintelui Kassym-Jomart Tokayevin, în cadrul unei ședințe de informare, că continuă operațiunile de "curățare" în fosta republică sovietică producătoare de petrol și uraniu, care se învecinează cu Rusia și China.

Mii de persoane au fost reținute și clădiri publice au fost incendiate în timpul protestelor antiguvernamentale în masă din ultima săptămână. Tokayev a dat ordine de împușcare a protestatarilor pentru a pune capăt tulburărilor.

Postul de televiziune de stat Khabar 24 a raportat că 164 de persoane au fost ucise în timpul confruntărilor, fără a intra în detalii, iar peste 5.000 de persoane au fost arestate în întregul Kazahstan în timpul protestelor violente care au avut loc în ultimele zile, a anunțat duminică dimineața Ministerul de Interne de la Nur-Sultan.

La invitația lui Tokayev, o alianță de state ex-sovietice condusă de Rusia - Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) - a trimis trupe pentru a restabili ordinea, o intervenție care are loc într-un moment de mare tensiune în relațiile dintre Rusia și SUA, înainte de discuțiile din această săptămână privind criza ucraineană.

Comandantul parașutiștilor ruși, Andrey Serdyukov, a declarat că forța a finalizat desfășurarea în Kazahstan și va rămâne acolo până la stabilizarea completă a situației.

Serdyukov a declarat că trupele păzeau situri importante din punct de vedere militar, de stat și social din orașul principal Almata și din zonele învecinate. 

"Operațiunea antiteroristă ... va continua până la eliminarea completă a teroriștilor", a declarat ministrul adjunct al apărării, Sultan Gamaletdinov.

"Situația a fost stabilizată în toate regiunile țării", a declarat biroul prezidențial, adăugând că forțele de ordine au preluat din nou controlul asupra clădirilor administrative.