ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În august 2021, doar 61% dintre ruși au aprobat activitățile președintelui rus, Vladimir Putin. Nivelul de popularitate a înregistrat o scădere bruscă în ultimele luni, potrivit statisticilor oficiale. Motivul pentru care președintele și-a pierdut din încredere se datorează impunerii vaccinului, conform Evenimentul Zilei.
 
Dezaprobarea președintelui a atins un nivel record începând cu luna iulie 2020, când Rusia a prelungit prima perioadă de carantină totală. Apoi, ratingurile sale au scăzut odată cu impunerea vaccinării cu Sputnik, unde 37% dintre cetățeni s-au pronunțat împotriva campaniei de vaccinare.
 
În prezent, doar 30% dintre oameni, adică 43, 8 milioane, au făcut ambele doze, deși au fost informați de autoritățile din Rusia că vaccinul ar reduce riscul de spitalizare cu 81 și șansele de leziuni pulmonare severe. Cu toate acestea, cetățenii s-au arătat reticenți în privința serului Sputnik.

Ce a schimbat ratingul de aprobare al lui Putin?

De la începutul primului său mandat prezidențial, în 2000, cel mai ridicat nivel de aprobare al lui Vladimir Putin a fost măsurat la 88%, când era prim-ministru al țării. În 2008, ca urmare a războiului cu Georgia, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei. În 2014, Rusia a anexat Republica Crimeea și orașul Sevastopol, considerând că este vorba de o reunificare istorică. În ciuda sancțiunilor occidentale care au fost impuse țării ca răspuns la încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, rata de aprobare a rămas ridicată în anii următori. În februarie și martie 2019, printre motivele care au dus la scăderea aprobării s-au numărat reforma pensiilor și creșterea vârstei de pensionare.

Ce o așteaptă pe Rusia după 2024?

În timpul discursului său despre starea națiunii din ianuarie 2020, Vladimir Putin a sugerat modificări ale Constituției ruse, unele dintre acestea vizând restructurarea puterii executive în cadrul administrației țării. În ceea ce privește aceste amendamente, 47% dintre ruși consideră că acestea au fost concepute pentru a pregăti sistemul politic pentru perioada de după 2024, permițându-i lui Putin să rămână la putere într-un rol diferit de cel de președinte. În martie 2020, a fost propus un amendament la Constituție pentru a reseta mandatele prezidențiale anterioare ale lui Putin, permițându-i acestuia să rămână președinte până în 2036. Amendamentele au fost aprobate în cadrul unui vot la nivelul întregii Rusii, fiind susținute de aproape 78% dintre ruși.