ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia și China ar trebui să rămână ferme în respingerea interferențelor occidentale și în apărarea intereselor de securitate ale celeilalte părți, au convenit miercuri Vladimir Putin și omologul său, Xi Jinping, în cadrul unei convorbiri video, transmite Reuters.

Conversația lor, la opt zile după ce Putin a vorbit cu președintele american Joe Biden într-un format similar, a subliniat modul în care ostilitatea comună față de Occident apropie Moscova și Beijingul.

"În prezent, anumite forțe internaționale, sub masca "democrației" și a "drepturilor omului", se amestecă în afacerile interne ale Chinei și Rusiei și calcă în mod brutal în picioare dreptul internațional și normele recunoscute ale relațiilor internaționale", a declarat dl Xi, citat de agenția de știri chineză de stat Xinhua.

"China și Rusia ar trebui să își intensifice eforturile comune pentru a proteja mai eficient interesele de securitate ale ambelor părți".

Consilierul de la Kremlin, Iuri Ushakov, a declarat reporterilor că președintele Xi i-a oferit sprijin liderului de la Kremlin în ce privește eforturile sale de a obține garanții de securitate obligatorii pentru Rusia din partea Occidentului, spunând că a înțeles preocupările Moscovei.

El a spus că cei doi și-au exprimat, de asemenea, "opinia negativă" cu privire la crearea unor noi alianțe militare, cum ar fi parteneriatul AUKUS între Australia, Marea Britanie și Statele Unite și "Quad-ul" indo-pacific format din Australia, India, Japonia și SUA.

Presiuni tot mai mari

Convorbirea a evidențiat modalitățile prin care Rusia și China se bazează una pe cealaltă pentru sprijin reciproc, într-o perioadă de mare tensiune în relațiile lor cu Occidentul. China se află sub presiune în ceea ce privește drepturile omului, iar Rusia este acuzată de comportament amenințător față de Ucraina.

Kremlinul a declarat că Putin l-a informat pe Xi despre conversația sa cu domnul Biden. "S-a format un nou model de cooperare între țările noastre, bazat, printre altele, pe principii precum neamestecul în afacerile interne și respectul pentru interesele fiecăruia", i-a transmis Putin lui Xi.