ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marina militară rusă va efectua teste cu rachete în apele internaționale ale Norvegiei în partea a doua a săptămânii, au indicat luni oficiali norvegieni, testele urmând să aibă loc în timp ce NATO desfășoară în această perioadă în regatul scandinav cel mai amplu exercițiu militar defensiv al său de după încheierea Războiului Rece, transmite dpa, anunță Agerpres.

Conform unui purtător de cuvânt al agenției Avinor, care operează aeroporturile și serviciile de navigație aeriană norvegiene, Rusia a informat despre aceste teste printr-un NOTAM, o înștiințare către piloți despre potențiale riscuri de-a lungul rutei de zbor.

„Acesta este un mesaj de rutină astfel încât piloții să poată decide să evite zona', a declarat purtătorul de cuvânt al Avinor, Erik Lodding, la postul public NRK.

Testele sunt programate să aibă loc de joi până sâmbătă, la vest de orașele de coastă Kristiansund, Molde și Alesund.

„Nu este nimic dramatic. Noi am luat la cunoștință și vom urmări manevrele rusești', a afirmat ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, într-o declarație pentru NRK.

Atât Avinor, cât și ministrul apărării au precizat că Rusia a informat vineri Norvegia cu privire la aceste teste.

Exercițiile NATO, denumite Trident Juncture, au început săptămâna trecută și vor continua conform programului. La ele iau parte în jur de 50.000 de militari, 10.000 de vehicule și peste 300 de avioane și nave. Exercițiile simulează un răspuns pe scară largă într-un scenariu de articol V al Tratatului de la Washington, de apărare a unui stat membru în fața unui atac din partea unui stat agresor.