Marina militară rusă va efectua teste cu rachete în apele internaționale ale Norvegiei în partea a doua a săptămânii, au indicat luni oficiali norvegieni, testele urmând să aibă loc în timp ce NATO desfășoară în această perioadă în regatul scandinav cel mai amplu exercițiu militar defensiv al său de după încheierea Războiului Rece, transmite dpa, anunță Agerpres.

Conform unui purtător de cuvânt al agenției Avinor, care operează aeroporturile și serviciile de navigație aeriană norvegiene, Rusia a informat despre aceste teste printr-un NOTAM, o înștiințare către piloți despre potențiale riscuri de-a lungul rutei de zbor.

„Acesta este un mesaj de rutină astfel încât piloții să poată decide să evite zona', a declarat purtătorul de cuvânt al Avinor, Erik Lodding, la postul public NRK.

Testele sunt programate să aibă loc de joi până sâmbătă, la vest de orașele de coastă Kristiansund, Molde și Alesund.

„Nu este nimic dramatic. Noi am luat la cunoștință și vom urmări manevrele rusești', a afirmat ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, într-o declarație pentru NRK.

Atât Avinor, cât și ministrul apărării au precizat că Rusia a informat vineri Norvegia cu privire la aceste teste.

Exercițiile NATO, denumite Trident Juncture, au început săptămâna trecută și vor continua conform programului. La ele iau parte în jur de 50.000 de militari, 10.000 de vehicule și peste 300 de avioane și nave. Exercițiile simulează un răspuns pe scară largă într-un scenariu de articol V al Tratatului de la Washington, de apărare a unui stat membru în fața unui atac din partea unui stat agresor.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews