ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul rus al Apărării susține că Ucraina a suferit pierderi grave în încercarea de a recuceri Insula Șerpilor, străvechi pământ românesc: Zeci de militari, 30 de drone, patru avioane. „Campania nesăbuită de PR a regimului de la Kiev de a cuceri Insula Șerpilor în ajunul Zilei Victoriei s-a soldat cu un dezastru pentru Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat marți reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, citat de ȘtiripeSurse.

De cealaltă parte, Ucraina susține că a distrus infrastructura de pe Insula Șerpilor și o navă militară - VIDEO AICI - iar Marea Britanie afirmă că bătălia pentru Insula Șerpilor continuă și azi, potrivit unei știri Reuters citate de Daily Mail.

Ordinul de a ataca Insula Șerpilor, în timpul căruia forțele armate ucrainene au suferit pierderi semnificative, a fost dat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la sfatul consultanților britanici, în ciuda obiecțiilor conducerii forțelor armate ucrainene, susține agenția rusă de stat Tass, citând o sursă din structurile de putere rusești citată de asemenea de ȘtiripeSurse.

„Această aventură s-a încheiat cu un dezastru pentru Ucraina. Campania nesăbuită de PR a regimului de la Kiev de a cuceri Insula Șerpilor în ajunul Zilei Victoriei a dus la moartea fără sens a peste cinci duzini de militanți ucraineni și militari din unitățile de elită ale Forțelor Armate ale Ucrainei, la pierderea a patru avioane, zece elicoptere, trei bărci și treizeci de dispozitive de vehicule aeriene fără pilot”, a declarat departamentul militar al Federației Ruse, potrivit agenției de stat ruse Tass.

„Astăzi, militarii ruși au găsit alte trei cadavre ale unor sabotori ucraineni aduse de mare pe țărm. Acum, ca urmare a eșecului operațiunii de la Kiev, pe Insula Șerpilor au rămas 27 de cadavre de militari ai unităților forțelor speciale ucrainene și naționaliști”, a declarat Konashenkov.

„Aș dori să remarc faptul că un alt vehicul aerian ucrainean fără pilot Bayraktar TB2 a fost distrus de sistemele de apărare aeriană rusești în această după-amiază în zona insulei Șerpilor", a mai spus el. Potrivit lui Konashenkov, în acest fel, regimul de la Kiev a pierdut în ultimele trei zile doar 30 de vehicule aeriene militare fără pilot în zonă, dintre care nouă au fost drone de atac Bayraktar TB2. „Toate vehiculele aeriene fără pilot la bord au fost implicate în "campania de PR" eșuată a regimului de la Kiev pentru a cuceri Insula Șerpilor în ajunul zilei de 9 mai, Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a adăugat Konashenkov.

„În total, în cursul unei încercări absurde de a cuceri insula din punct de vedere militar, regimul de la Kiev a pierdut trei bombardiere Su-24 și un avion de vânătoare Su-27 în zona Insulei Șerpilor. Au fost distruse 10 elicoptere ale Forțelor Aeriene ucrainene. Dintre acestea, au fost doborâte trei elicoptere Mi-8 cu trupe de debarcare la bord, un elicopter de sprijin Mi-24. În plus, alte șase elicoptere Mi-8 și Mi-24 implicate în operațiune au fost distruse la sol în apropierea așezării Artsyz, regiunea Odesa”, a declarat el.

Konashenkov a adăugat că trei bărci de asalt blindate ucrainene "Centaur" cu asalt amfibiu la bord au fost de asemenea distruse în mare.