Rusoaica NATALIA MORARI, figuranta luptei anti-corupție din presa de la Chișinău, a anunțat că are un copil cu simbolul mafiei din spațiul ex-sovietic și că a tăinuit acest fapt luni de zile, timp în care a continuat să pozeze în jurnalistă independentă
„Și cu dânsa-ntr-însa, și cu sufletul în Rai nu se poate”. „Nata Hari” de Moldova, din patul lui Veaceslav Platon, în brațele lui Klaus Iohannis.
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!
Natalia Morari, o cunoscută jurnalistă și activistă rusoaică infiltrată la Chișinău (una din organizatoarele protestului din aprilie 2009), care și-a construit o imagine din lupta împotriva corupției și o televiziune „independentă” din fonduri europene, a anunțat recent că tatăl copilului ei nou-născut este Veaceslav Platon, un simbol al mafiei ruse din Basarabia, implicat în „furtul miliardului” din băncile moldave și supranumit „raiderul numărul 1 din fostul spațiu sovietic”.
„Problema la ea nu e că a făcut un copil cu ăla. Viața e complicată... Dar în momentul în care ai o relație cu coruptul nr. 1 al Moldovei, pleci (din presă, n.r.)! Nu, ea a continuat. Nu mai spun că a continuat din aprilie (când i s-a născut copilul, n.r.) să ascundă, pentru că ea trebuia să fie în continuare icoana (anti-corupției, n.r.). Și nu numai icoana, că primea bani în continuare de la Bruxelles (pentru activitatea ei, n.r.)... Cum adică se dorește supunerea ei ca jurnalist? Observați ce tupeu are: în loc să spună am greșit, mă duc și mă culc, nu! Ea spune: se dorește supunerea mea ca jurnalist. Eu, noi am vrut să facă un copil cu ăla? Încă o dată: nici nu știți ce icoană era asta în Moldova: Piața Victoriei era biet copil (pe lângă ea, n.r.). Și, deodată, descoperim acest caz și anume că ea a continuat să ascundă relația (cu coruptul, n.r.) în timp ce ea condamna corupția... Asemenea escroace, cu tupeul de a fi luptătoare (anti-corupție), de a vârî la rândul lor oameni la pușcărie, mare luptătoare și tu să fii cu coruptu-n pat și să și ascunzi asta, asta chiar că n-am văzut! Așa că, atenție: uitați-vă la toți care o fac pe incoruptibilii din politică, din presă... Uitați-vă la ei! Cu cât o femeie zice că urăște curvele, cu atât mie îmi ridică semne de întrebare. Clar! Cu cât cineva începe să vorbească de corupție și că eu sunt cinstit și când începe să condamne pe alții, dacă e jurnalist, dacă e politician, ceva ascunde!”, a comentat ziaristul Ion Cristoiu în jurnalul său video din 9 septembrie 2021.
Potrivit ziarului Libertatea, Natalia Morari și-a început cariera în capitala Rusiei, făcând parte din grupurile liberale (progresiste, n.r.) ale presei ruse.
Manșurtizată în Republica Moldova, a învățat românește (vorbea destul de greoi) și a devenit în foarte scurt timp liderul de opinie a presei independente de aici: mai ales ca om de televiziune. Și-a creat o imagine de jurnalistă profesionistă și incoruptibilă reprezentând trendul progresit, liberal, pro-european și luptător antocorupție, intactă moral.
Tot ea este și fondatoarea postului TV8, un post chipurile independent non-profit, susținut financiar de fundații din zona partenerilor strategici occidentali și în mod special de Fundația UE „European Endowment for Democracy”.
La polul opus, Veaceslav Platon este, practic, imaginea cea mai sumbră a corupției din Reublica Moldova. Este imaginea omului care facea treaba murdară pentru marii oligarhi, de la Plahotniuc la cei de amplitudine mai mare din Est. Este omul supranumit „raiderul numărul 1 din fostul spațiu al URSS”.
Ei bine, întruchiparea anti-corupției din presa moldavă - considerată o agentă rusă sadea - a anunțat pe facebook că are un copil cu simbolul corupției din Basarabia și întregul spațiu ex-sovietic. Practic, această jurnalistă lansa dimineața atacuri împotriva corupției după ce-și petrecea noaptea prin paturile corupților. Și primea bani de la UE pentru asta, deși făcuse studiile la Moscova.
Iată anunțul făcut chiar de ea pe Facebook pe 8 septembrie 2021:
„Prieteni, Există momente în viață când ai de luat decizii care sunt extrem de complicate, dar sunt unicele corecte. Un an în urmă eu am ales să creez o poveste în jurul fiului meu Rem pentru a-l proteja înțelegând că asta este unica șansă ca el să aibă o copilărie liniștită în societatea noastră. Pentru a-l proteja am fost nevoită să-mi găsesc refugiu în spatele unei legende. Am făcut-o cât am putut, dar pentru că urmează lucrurile care nu mai pot fi oprite, vreau să fiu eu cea care va spune totul. În ultimele săptămâni eu sunt șantajată de către oamenii din SIS cu aceste detalii din viața mea personală. Se dorește supunerea mea ca jurnalist, dar asta nu va fi niciodată. Ironia sorții este că asta sunt tot acei oameni care au slujit cu dedicație și pe timpul lui Plahotniuc, tot ei sunt cei mai harnici și astăzi.
Tata lui Rem este Veaceslav Platon și o declar ca să nu mai existe loc de niciun fel de șantaj în privința mea și a fiului meu. Mulți dintre voi știți că eu des numeam TV8 un fel de primul copil al meu. Înțelegând că prin mine va fi lovit și el, am luat unica decizie corectă și anume să fac o pauză de emisie și să ies temporar din Consiliul de Adminstrație al televiziunii, despre ce am anunțat ieri colegii. Rămân fondatorul televiziunii care ține la ea mai mult decât își imaginau cei care au pornit acest atac asupra mea. Voi reveni la timpul potrivit, inclusiv cu un nou format de emisiune. Asta este ultima mea declarație despre viața personală. Va rog să păstrați dreptul lui Rem la o copilărie liniștită.
Vă cuprind, Natalia” (a se citi: vă îmbrățișez, n.r.).
Ulterior, Natalia Morari a mai făcut două postări, una pe 10 și alta, pe 11 septembrie. În prima își cerea scuze de la telespectatorii pe care i-a dezamăgit, iar în a doua acuza societatea moldavă că e bolnavă de ură. Iată conținutul celei de-a doua postări:
„Inițial mi-am promis să nu intru în discuții cel puțin o lună, până nu se va liniști totul. Dar uitându-mă la tot ce se întâmplă în aceste zile simt necesar să mai spun câteva cuvinte și după asta chiar mă retrag. Orice s-ar întâmpla mai departe, voi ține o pauză pentru că așa simt acum.
Arderea pe rug are un plus incontestabil - devii absolut liberă, nu mai ai ce pierde și nici frică nu mai ai. Frică de a fi judecată, de a merge împotriva așteptărilor celor din jur și de a fi "condamnată” de către cei care se simt în drept de a organiza un «товарищеский суд» în secolul 21. În sfârșit poți face așa cum îți dictează inima și propria conștiință și atât. Inclusiv scapi de frică de a spune lucrurilor pe nume. Da-da, eu, cea care eram cunoscută anume pentru asta, de ceva timp simt un soi de frică de a mă expune deschis pentru că trăim o perioadă tare ciudată - dictat unui singur gând, unui singur val, unui singur grup de oameni. Dacă îți permiți să expui un altfel punct de vedere, riști, imediat, să fii suspectat de ceva «не то». Anume suspectat - dovezi nu trebuiesc, sunt suficiente suspiciuni. Risc să nu fiu înțeleasă de toată lumea, dar cei cărora le sunt adresate cuvintele de mai jos mă vor înțelege, chiar dacă niciodată nu vor recunoaște.
Ceea ce s-a întâmplat cu mine în ultimele 72 de ore a demostrat un singur lucru: noi trăim într-o societate absolut bolnavă. Plină de ură, intoleranță și eroi - așa zisă elită intelectuală - care pretind că au dreptul exclusiv și incontestabil asupra ocrotirii valorilor societății. Anume din cauză acestor elite noi și trăim într-o societate atât de bolnavă. Ei decid cine este trădător, cine trebuie șters din istorie cu buretele, cine este criminal înainte ca să se expună instanță, cine, până la urma urmei, are dreptul să stea alături de ei, cei "curați”. Dar problema e că mulți dintre ei pe deoparte nu sunt nici curați, nici sfinți, nici în drept să-i judece pe alții. Ei fac procese de judecată pe Facebook, în studiouri, iar dovezile în mare parte nu-i interesează sau cel puțin îi interesează atâta timp cât ele se înscriu în paradigma obișnuită. Astăzi anume ei dictează reguli, care, potrivit lor, sunt egale pentru toți și garantează drepturile fiecăruia, fără nicio excepție. Însă nu este așa - ei sunt gata să le promoveze și chiar să lupte pentru ele atâta timp cât regula se referă doar la cei care ei consideră că merită să stea alături de ei. Imediat ce dau de unul care, potrivit lor, nu merită, regula se anulează. Imediat.
Noi foarte mult vorbim despre necesitatea construirii unui stat de drept. Noi acum nu suntem gata s-o facem, oricât de mult nu am rupe cămașa de pe piept. Un stat de drept poate fi bazat doar pe o adevărată libertate de orice fel de prejudecăți, valuri sau majorități. Tu - judecător de exemplu - trebuie să știi că poți să adopți o decizie absolut nepopulară și dacă ea este una perfect legală, tu n-ai de ce să te temi. Acum însă frica față de condamnarea publică de către cei care dețin majoritatea (mă refer la majoritate ca opinie publică) este atât de mare încât te temi să adopți și o decizie legală, doar ca ea să nu supere pe nimeni și să nu sară o țară întreagă în capul tău. Mai bine nu faci nimic, decât după lege. Astfel nu construiești un stat de drept, doar o imitație.
În cariera mea jurnalistică de 15 ani eu m-am ghidat de un singur lucru: să fac și să spun doar ceea în ce cred din propria mea convingere și niciodată viața mea personală nu a avut treabă cu asta. Și nimic din asta nu s-a schimbat în ultimul an. Cum puneam întrebări pe care le consideram pertinente, așa și le puneam. Iar viața mea personală rămânea în afara pragului televiziunii. Și în acea singură emisiune din noiembrie am rămas pe principii de respectare a libertății de exprimare. Unica greșeală a fost că nu am făcut declarația mai devreme - dar acum mă uit înapoi și înțeleg că atunci nici acest an de jurnalism n-ar fi fost, pentru că la noi "majoritatea” nu este capabilă să tolereze așa ceva, chiar și cu un conflict de interese declarat.
Am văzut multe acuzații legate de poziția mea vizavi de procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Cică, acum e clar de ce îl apăra atâta! I-a eliberat "criminalul” din pușcărie! În toată povestea asta eu mă simt tare vinovată anume față de Alexandru Stoianoglo, un om extrem de corect pe care îl cunosc de ani buni și pe care l-am cunoscut cu mult timp înainte ca el să ajungă procuror general. Mă simt vinovată pentru că înțeleg că prin ceea ce se întâmplă cu mine acum se lovește foarte mult și în el. Însă el este printre puținii care astăzi nu se teme să meargă împotriva opiniei publice și încearcă cu adevărat să apere un stat de drept. El poate și nu este un procuror general ideal, dar el este cel mai corect din toți pe care i-am avut până acum. El măcar încearcă. Nu ca mulți alții.
Și ultima. Mulți dintre voi ați aruncat cu pietre în copilul meu și tatăl lui și ați cerut să mă dezic de "satană”. Apoi să știți, el este mult mai corect și liber în gândire decât mulți dintre cei care astăzi aruncă în el cu pietre. El nu este un sfânt, are păcatele lui ca și orice om, dar ele la sigur nu sunt nici pe deoparte așa cum sunt desenate. Și într-un stat de drept, până la urma urmei, și un om atât de tare detestat are dreptul la prezumția nevinovăției. Doar că la noi acest drept este lăsat doar celor care sunt pe placul majorității, nu și tuturor în egală măsură. Îmi permit s-o spun pentru prima dată pentru că deja nu mai sunt realizator de emisiune și nu pot fi acuzată de nimic. Și dacă tot am ajuns aici, vreau să corectez o nedreptate față de încă un om. În 2017, când televiziunea doar se lansa, a fost arestat Chiril Lucinschi. Eu știam că toate acuzațiile sunt false, dar m-am speriat să mă pronunț în public ca să nu fiu condamnată de așa zisa opinie publică - ei, știți cum, "miliardul furat”, "spălări de bani” și sperietori de dimineață până seară la televiziunile holdingului. Și asta a fost o mare greșeală pe care am făcut-o și o regret acum mult. Pentru că anume acea tăcere a mea i-a făcut pe mulți să creadă că, totuși, «дыма без огня не бывает». Mie pur și simplu mi-a fost frică să fiu judecată de opinia publică și eu m-am dat cu fundul la gard. Acum îmi pare atât de rău.
Eu știu că în aceste zile eu sunt ștearsă de peste tot, inclusiv din istorie, inclusiv din istoria pe care am construit-o și eu, inclusiv de unii așa ziși "ai mei”. Partea frumoasă este că eu trăiesc o adevărată eliberare. Trăiesc libertatea să rămân singură în fața majorității și să nu-mi fie frică de asta. Pentru că știu că am făcut totul corect.
Doar Universul și bunul Dumnezeu este în drept să decidă cum și cu cine să nasc un copil. Și îi mulțumesc din tot sufletul pentru asta. Fără niciun fel de regret.
Ne auzim cu bine,
Natalia”.
Jurnalistul Vitalie Cojocari a prezentat luni, 13 septembrie, o poveste mai puțin romanțată, bazată pe fapte, a vieții Nataliei Morari. O „independentă” care se afla atât în anturajul mafioților din spațiul ex-sovietic, cât și în preajma liderilor anti-ciuma roșie de la București și Chișinău, precum Klaus Iohannis sau Maia Sandu:
„Natalia Morari
Povestea unei jurnaliste de la Chișinău fierbe Republica Moldova de câteva zile. Subiectul este atât de încins, că a dat în clocot, iar aburii s-au extins de la Moscova până la București.
Nu cred că sunt cuvinte mari când spun că Netlfix ar trebui să fie atent aici oleacă.
O să citiți mai jos despre Natalia Morari, o jurnalistă foarte populară în Republica Moldova, un personaj destul de influent în istoria ultimilor 12 ani ai micului stat Est European.
Natalia Morari fost acuzată de-a lungul timpului că ar colabora cu serviciile secrete(rusești în special, dar și altele), lucru pe care l-a respins categoric. Ultimul scandal în care este implicată dă din nou apă la moara celor care o consideră un fel de Mata Hari de Moldova.
Să fie Natalia Morari - Nata Hari?(vă rog să-mi iertați jocul de cuvinte)
Sau este "victima” unei săgeți trase de Cupidon?
Acest text nu conține opinii. Vă dau informațiile, le pun în context, încerc să vă explic ce s-a întâmplat ca voi să aveți păreri documentate.
Îmi cer scuze că veți avea mult de citit.
Să începem.
Natalia Morari s-a născută în 1984 în Moldova Sovietică în ceea ce se numește o familie bună. Unchiul său, Ion Guțu, fusese ministru, vicepremier, deputat.
Avea 16 ani când a plecat din Moldova(stat independent deja) în Rusia. A ajuns studentă la Universitatea Lomonosov, probabil cea mai bună universitate din Rusia.
Studenția i-a fost plină de activism politic, civic. Este printre fondatorii unui ONG cu nume exploziv: "Demokraticheskaya Trotila”. Nu cred că este nevoie de traducere.
În această perioadă îl cunoaște pe Alexei Navalnîi pe care îl numește deseori prieten. Dovadă stau și pozele pe care le-a postat în repetate rânduri pe rețelele sociale.
Se orientează spre jurnalism și se angajează la o revistă proaspăt lansată sau relansată la Moscova. Revista se numește Novaya Vremea/New Times, condusă de renumita jurnalistă Evghenia Albats, iar semnătura Natașei, cum era numită de ruși, apare sub câteva investigații care fac valuri mari în Rusia.
Cercetează unde ajung banii negri ai Kremlinului, anchetează moartea unui bancher cunoscut și o leagă de oameni influenți apropiați de Kremlin. Povestea mai târziu că o sursă a sa era chiar Boris Nemțov. Spune că s-a împrietenit și cu acest opozant liberal rus. Pentru cine nu știe, Nemțov a fost împușcat sub zidurile Kremlinului în 2015.
Devine destul de cunoscută în cercurile de jurnaliști de opoziție de la Moscova. Într-o poză pentru o revistă apare ținând o tăbliță cu date biografice, iar în dreptul profesiei scrie: revoluționară.
Într-o bună zi Natalia Morari este declarată persona non grata în Rusia de către FSB/fostul KGB. ”Au avut un singur motiv, investigațiile mele”, credea ea.
Avea 23 de ani când a fost expulzată de la Moscova și ajunge la Chișinău. Spunea despre acest episod "am fost expulzată din viața mea”. În ciuda scandalului declanșat în presa de opoziție, autoritățile rusești nu renunță la decizie.
Se plânge că nu avea legături în Republica Moldova, că nu cunoștea pe nimeni din presă, din societatea civilă, din politică. ”Eram acasă printre străini și străină acasă”, își explica situația parafrazând titlul unui film de Nikita Mihalkov despre un bolșevic proscris.
O ia de la zero. Pune bazele unui ONG care se numea cuminte "Think Moldova” și care organiza întâlniri ale politicienilor momentului cu studenții moldoveni.
Așa intră în legătură cu societatea civilă, așa se cunoaște cu mulți politicieni. Unul dintre ei, Mark Tkaciuc, extrem de influent, omul de încredere al lui Vladimir Voronin.
Fiind o femeie frumoasă, independentă, au început să curgă tot felul de discuții.
”Nu am avut o relație amoroasă cu Tkaciuc”, a infirmat categoric Natalia zvonurile care apăruseră.
Cum ea nu se putea întoarce în Rusia, jurnaliști, scriitori, bloggeri de la Moscova veneau să o viziteze la Chișinău. Printre ei, Eduard Baghirov. Un scriitor faimos din Rusia. O persoană foarte controversată, apropiată de cercurile prietene cu Putin.
”Baghirov m-a curtat multă vreme”, a recunoscut ulterior Natalia Morari, care a respins categoric zvonurile despre o relație amoroasă cu el.
Baghirov i-ar fi recunoscut că a fost trimis de FSB/KGB la Chișinău, iar una dintre misiuni ar fi fost să o seducă.
”Trebuia să te f..t și să te filmez pe ascuns, mi-a spus Baghirov”, reda Natalia dezarmant de sinceră cuvintele lui Baghirov. Mission Impossible, a adăugat tânăra jurnalistă: ”nu era tipul meu și era prea insistent!”
Vine primăvara anului 2009 cu alegeri parlamentare în MD. Aici este un moment important în biografia eroinei noastre. Aveți niscai zăbavă.
Comuniștii erau încă pe cai mari la Chișinău. Voronin venea după o lungă perioadă când a fost la cuțite cu rușii și spera să-și imbunătățească relațiile. Reușește la acele alegeri să câștige majoritatea parlamentară. Adică, 60 de mandate parlamentare. Avea nevoie de încă unul pentru a putea numi/vota președintele țării. ”Votul de aur”, cum i s-a spus atunci.
Supărați că iar a ieșit Voronin câștigător, câțiva ONG-iști s-au adunat pe 6 aprilie într-o cafenea din Chișinău și decid să organizeze un protest împotriva comuniștilor.
”Eu eram printre tinerii care spuneau, nu dă Doamne să rămână Voronin la putere”, a explicat Natalia Morari, recunoscând că a fost unul din organizatorii unui mic protest în centrul Chișinăului pe 7 Aprilie 2009. Susține că nu s-a gândit că producea scânteia care va fi aprins un butoi de pulbere.
Povestea că a rămas șocată când a văzut câți oameni au venit la manifestația unde era coorganizatoare. Credea că o să fie 200 de oameni, dar au fost mii. Nu a exclus implicarea serviciilor secrete în acele proteste de pomină, doar că nu știa care servicii și cum anume au făcut-o.
Ce a urmat? Știți deja. La început evenimentul a fost cuminte, apoi protestatarii au pătruns în Parlament, Președinție și au produs distrugeri mari celor două clădiri.
Natalia Morari și alți organizatori au fost arestați. Povestea că imediat cum s-a aflat de reținerea ei, un influent și cunoscut jurnalist de la Moscova, Alexei Venedictov, redactor la Ekho Moskvî, l-a sunat personal pe Papuc, ministrul de Interne din Moldova, să-l amenințe că își va schimba complet politica editorială favorabilă lui Voronin dacă "va cădea un fir de păr de pe capul acestei fete”. Nu a căzut niciun fir, iar Natalia a fost eliberată în scurt timp.
Voronin nu a obținut ”votul de aur”, a pierdut puterea. La conducerea Republicii Moldova a venit o alianță de partide așa-zise pro europene, alianță succedată la putere de celebrul oligarh Vlad Plahotniuc.
Între timp, Natalia Morari și-a reînceput cariera în jurnalism. Dar nu în Rusia, ci în Moldova, deși i s-au ridicat restricțiile de ruși. Prezenta o emisiune de analiză politică la Publika TV, o televiziune de știri deschisă în Chișinău via Realitatea TV.
Aici trebuie să-l readuc în poveste pe faimosul scriitor rus. Eduard Baghirov a grăit cu gura lui că anume el a stat în spatele revoltelor populare din Republica Moldova, cele care au dus la devastarea Parlamentului și Președinției. Declarație sa a ajuns la urechile procurorilor moldoveni. L-au săltat și l-au băgat în arest.
Dacă mai vreți elemente de spionaj în această poveste cu întorsături spectaculoase, luați de aici.
Eduard Baghirov ”fuge” din arest. Iar în fuga lui este însoțit de o echipa de la Publika TV. ”Nu am știut nimic despre asta, în acel moment eram în emisie directă”, a dezavuat Natalia Morari categoric informațiile că ar fi fost implicată în umilirea sistemului judiciar din Moldova prin acea evadare de pomină.
Baghirov a ieșit din Republica Moldova prin Transnistria, în Ucraina, iar de acolo în Rusia, urmat fiind și de angajații serviciilor moldovenești de securitate, așa cum a declarat chiar el imediat ce a ajuns la Moscova.
Îl lăsăm în plata Domnului pe domnul Baghirov pentru a ne concentra pe un scandal și mai mare. Un scandal financiar care avea să pună Republica Moldova pe ecranele tuturor televiziunilor din lume.
În timp ce cetățenii moldoveni ”trudeau în sudoarea frunții” ca să ducă țara spre viitorul luminos european, mai mulți politicieni pro-europeni aflați la putere furau de rupeau băncile de stat.
Un miliard de dolari a dispărut în câteva luni.
Foarte mulți politicieni erau mânjiți de banii murdari furați. Schema nu era foarte complicată. Simplist vorbind, se dădeau împrumuturi cu ghiotura, doar că banii nu erau recuperați. Presa a scris despre implicarea lui Filat, Plahotniuc, Șor, dar și Platon.
Ultimul ar fi un alt personaj cheie din centrul schemelor. Un tip cu ochii albaștri și cu multe conexiuni la Moscova, scria presa din Moldova. Veaceslav Platon ar fi avut o filosofie departe de cea a tizului său antic.
Dacă Platonismul antic se referea la niște consecințe intelectuale privind negarea realității lumii materiale. Platonismul lui Veaceslav Platon îmbrățișa cu putere lumea materială, mai ales foloasele ei bănești, după cum a relatat presa de multe ori.
Fostul deputat Veaceslav Platon, un om foarte bogat, a fost supranumit de jurnaliști în multe feluri: oligarh, escroc, dar și "raiderul numărul 1 în fosta Uniune Sovietică”.
Raider, adică un escroc specializat în fraude financiare, care prelua prin acte de corupție bănci sau companii întregi. Numele său este strâns legat de furtul miliardului, dar și de spălări de bani prin intermediul unor structuri mafiote rusești sau chiar FSB/KGB.
”Laundromate”, așa au fost botezate spălările de bani ale lui Platon, cel care ar fi "curățat” până la 80 de miliarde de dolari prin Rusia, Moldova, Letonia. Cel puțin asta scria presa. Apropo, Platon are cetățenie rusă și moldovenească. Nu știu dacă are și cetățenie română.
Furtul miliardului din bancile moldovenești aproape că a doborât economia Republicii Moldova și a schimbat complet schema politică a statului.
Veaceslav Platon a negat toate aceste acuzații. El a susținut mereu că este un om de afaceri cinstit. Că numele său este murdărit fără nicio dovadă de dușmanii săi politici.
A fost însă reținut și a început un proces în instanțele din Moldova prin care se dorea condamnarea sa.
Îl lăsăm un pic pe Platon ca să ne întoarcem la eroina poveștii noastre.
Natalia Morari a plecat de la Publika la altă televiziune. Au apărut zvonuri despre o relație amoroasă pe care ar fi avut-o cu fiul unui fost președinte al Republicii Moldova. Cel din urmă i-ar fi lăsat la dispoziție televiziunea pe care o deținea. Chiril Lucinsci a cerut-o și în căsătorie, dar s-au despărțit. ”Acum nu mai comunicăm din dorința ei”, a spus Chiril Lucinschi.
Pe scheletul televiziunii TV7 pe care o primește de la fostul iubit, Natalia Morari a pus apoi bazele unei noi televiziuni. Se numește TV8, iar banii spune că i-a strâns din donații interne, dar și externe: Uniunea Europeană, SUA și altele.
În fruntea unei noi televiziuni a devenit și mai populară. Avea una din cele mai urmărite emisiuni de seară din Republica Moldova.
A fost printre cei care a lansat întrebarea celebră la Chișinău: ”unde este miliardul?” Miliardul furat, bineînțeles. Avea și un tricou cu întrebarea respectivă.
Își deschide apoi o cafenea pe care o numește Propaganda, local extrem de cunoscut și loc de întâlnire pentru protipendada de la Chișinău.
Politicieni, oameni influenți din Republica Moldova, oameni de afaceri, avocați, analiști veneau la emisiunile moderate de jurnalistă.
De câteva ori a fost chiar actualul președinte al Republicii Moldova. Despre Maia Sandu Natalia Morari a spus în timpul unei emisiuni: ”Sunteți singura din Guvern cu coaie”.
S-a întâlnit și cu Klaus Iohannis. S-a pozat cu acesta și a povestit ulterior pe rețele de socializare: ”am avut marea onoare sa-l cunosc personal si chiar sa discutam neformal. Pot sa scriu multe aici, dar voi fi succinta - Iohannis e cu totul altfel.”
Călătorește mult. Se împrietenește cu mulți politicieni. Majoritatea din Vest.
Apropo, Moldova era condusă încă de oligarhul Vlad Plahotniuc, apoi de Igor Dodon într-un tandem ciudat.
Ce să mai zic? Natalia Morari era pe val. Toate păreau că îi merg strună. Reușește să facă un interviu în închisoare chiar cu Vaceslav Platon, celebrul oligarh, raider, politician, afacerist despre care vă vorbeam mai sus.
Acesta a fost eliberat în scurt timp printr-un concurs de împrejurări la care ar fi contribuit chiar procurorul general, a scris presa din Republica Moldova. Natalia Morari l-a invitat din nou în emisiunea sa ”Politica Nataliei Morari” unde oligarhul și-a atacat oponenții și a spus iarăși că este nevinovat.
În scurt timp, Maia Sandu câștigă surprinzător toate alegerile. Parlamentare și Prezidențiale. Din țară fug Plahotniuc, dar și Veaceslav Platon.
Dacă ați citit până aici, imediat vine și punctul culminant.
În viața personală a eroinei noastre intervine un moment fericit: Natalia Morari anunță că este însărcinată, iar tatăl copilului este un... donator anonim. Naște un băiețel pe care îl numește Rem.
Între timp, Maia Sandu și partidul care o sprijină încearcă să-l demită pe procurorul general, cel care ar fi stat în spatele eliberării lui Platon. Misiune foarte dificilă. Procurorul rezistă. Platon, fugit în Londra, trimite săgeți ironice spre autoritățile neputincioase din Chișinău.
În acest context gălăgios, Natalia Morari detonează bomba: ”tatăl copilului meu este Veaceslav Platon.”
De ce a ascuns asta?
Ca să nu-i facă rău copilului.
Dar de ce a decis să o recunoască acum?
Pentru că ar fi fost șantajată de serviciile secrete moldovenești cu expunerea unor detalii din viața ei privată. Practică răspândită în Republica Moldova, când publicul este delectat, de pildă, cu filme fără perdea cu personaje extrem de cunoscute.
Societatea civilă, organizațiile de jurnaliști, o parte din fanii Nataliei Morari rămân muți de uimire.
Mulți s-au întrebat, dar cum rămâne cu ”unde-i miliardul?” Cum rămâne cu jurnalismul echidistant? În ce conflict de interese a fost când i-a luat interviuri lui Platon? Dacă a ascuns conflictul de interese, ce alte lucruri ascunde? Să mai creadă publicul televiziunea pe care a fondat-o? Jurnaliștii de acolo au știut de conflictul său de interese? Sunt de încredere cei cu care a lucrat Natalia Morari? Ce rol are Platon în finanțarea televiziunii?
Întrebări peste întrebări.
Sunt și oameni care sar în apărare Nataliei și consideră că viața sa o privește, că este un jurnalist corect, bun și speră că Natalia Morari se va întoarce, iar relația cu Platon nu are relevanță în acest context. Susținătorii Nataliei acuză un linșaj public și cer clemență de la public pentru ceea ce numesc o "greșeală umană”. Aceștia invocă și meritele Nataliei "în lupta” cu oligarhia, cu Plahotniuc.
Natalia Morari și-a cerut scuze de la public și s-a retras din conducerea televiziunii. Emisiunea sa a fost suspendată.
Dar a revenit apoi cu alte mesaje care au scandalizat o parte din opinia publică.
În cel mai recent mesaj, unul care trădează multe emoții, Natalia spune că trăim într-o "societate bolnavă”.
Tot aici îl laudă pe procurorul general pe care mulți îl acuză că l-a scăpat de închisoare pe Platon:
”un om extrem de corect pe care îl cunosc de ani buni și pe care l-am cunoscut cu mult timp înainte ca el să ajungă procuror general.”
Despre Platon spune:
”el este mult mai corect și liber în gândire decât mulți dintre cei care astăzi aruncă în el cu pietre.”
Cam atât. Pun punct deocamdată acestei povești. Spun "deocamdată” pentru că sunt convins că nu se va opri aici”, a scris jurnalistul Vitalie Cojocari pe Facebook.
Urmăriți și comentariul făcut de gazetarul Ion Cristoiu pe același subiect! VIDEO:
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
:))) Pe de alta parte este o vorba care zice ca dragostea platonica este atunci cand tu scoti femeia in oras si "o socializezi" si Planton o "ciufuleste":)))) Deci se confirma:)))
În Republica Moldova s-a furat 1 miliard din bănci, motiv pentru o luptă anticorupție aprigă în care s-a implicat și Natalia Morari. Lupta anticorupție l-a detronat pe Plahotniuc, declarat în presa „anticoruptă” vinovat de furtul miliardului, deși nu avea funcții în guvern în momentul cînd acest furt s-a întîmplat.
În 2019, cînd anticorupții aliați cu Dodon (care era și el un mare anticorupt, organizase manifestații împreună cu asctualul primar de Bălți Usatîi împotriva hoților de la conducere) răsturnaseră regimul lui Plahotniuc, scriam:
„Căderea guvernării democrate a făcut ca, pe amîndouă malurile Prutului, să se audă lozinca „ghinili învinge!”. Ce înseamnă concret această biruință?
În primul rînd înseamnă că se pregătesc de ieșire din închisoare toți corupții arestați pe vremea tiranului Plahotniuc, care sînt, n-așa, deținuți politici. Fostul primministru Vlad Filat (șeful politic de pe vremuri al Maiei Sandu) deja cere revizuirea procesului său (linc).
Un alt adversar a lui Plahotniuc, Veaceslav Platon, va încerca și el să scape de închisoare. Condamnat la 18 ani închisoare de Judecătoria Chișinău pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari (linc) Platon este printre acuzatorii lui Plahotniuc. A făcut plîngere penală împotriva lui Plahotniuc și la DIICOT-ul din România (linc), prilej de articole manipulatorii în mijloacele de informare în masă atît din Chișinău cît și din București, cînd simpla înregistrare a plîngerii la DIICOT a fost declarată dovadă a vinovăției lui Plahotniuc. (...)
Și Renato Usatîi, primarul de Bălți, își anunță revenirea în Moldova după un lung surghiun politic la Moscova (linc). Usatîi, șeful „Partidului Nostru”, formațiune politică deschis pro-rusească, era vizat de un mandat de arestare emis de autoritățile moldovene (linc).
Usatîi, ca de altfel și Platon, e multimilionar, oligarh, dar oligarh din ăla bun, care se luptă cu „mafia” lui Plahotniuc. El ajuta și oameni politici mai săraci, precum Vlad Filat (fostul primministru, acum condamnat) cu curse pe avioane particulare (linc). Filat săracul n-avea bani să-și închirieze singur un avion privat; el e oligărhuț de liga a 2-a.
Deasemeni Victor Țopa, nașul lui Andrei Năstase, condamnat la 10 ani închisoare (linc), cît și Viorel Țopa, fratele său (condamnat la 15 ani închisoare în 2 dosare – linc), care mai au și cîteva milioane de dolari în cont, se pregătesc să dovedească că au fost prigoniți politic. Pentru asta trebuie făcută reforma justiției, adică dați afară judecătorii răi a lui Plahotniuc și puși niște judecători buni. Ceea ce blocul ACUM a spus limpede că urmărește. Primul punct din programul electoral era „legea privind evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”.
Absolut tot ce am scris atunci s-a adeverit. Filat și Platon au scăpat de pușcărie, Usatîi, „refugiatul politic” de la Moscova s-a întors în republicuță și a revenit în politică, cei doi Țopa sînt bine mersi. Din miliard nu s-a mai recuperat, dar scopul operațiunii antiPlahotniuc a fost atins - cine trebuia să scape de probleme juridice a scăpat. Doar Șor are încă proces pe rol, proces început de altfel pe vremea lui Plahotniuc.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (5)