ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Horia Bugarin, primarul comunei Dumbrăvița din apropierea Timișoarei, a dat în judecată comitetele județean și național pentru Situații de Urgență, cerând în instanță anularea măsurilor de carantinare zonală, informează OrașulTimișoara.ro

Administația locală consideră că măsurile de carantinare instituite până acum au fost total ineficiente, rata de infectare rămânând constantă, de aproximativ 7 la 1.000 de locuitori, și că măsurile de caratinare se iau diferențiat în unitățile administrativ teritoriale din județul Timiș.

Majoritatea locuitorilor din Dumbrăvița își desfășoară activitatea în Timișoara sau în zona limitrofă acesteia, mai mult, peste 1.000 de copii din Dumbrăvița activează la școlile din Timișoara și o carantinare doar a comunei rămâne, în aceste condiții, total ineficientă. În plus, carantinarea repetată și ineficientă afectează activitatea cetățenilor comunei, afectează activitatea școlară, care, în aceste condiții, este pur și simplu periclitată, pentru că îi scade calitatea din cauza desfășurării în mediul on-line.

Precizăm că, în vederea reducerii ratei de infectare, primarul Horia Bugarin a avut întâlniri cu directorii tuturor supermarketurilor din comună pentru a se restrânge numărul clienților prezenți în același timp în magazine iar Poliția Locală a verificat toate unitățile de alimentație publică de pe raza comunei impunând, prin mijloace legale, respectarea măsurilor de evitare a răspândirii virusului”, a comunicat primarul Horia Bugarin pe Facebook

Acesta a înaintat un memoriu Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSUT) și Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în care a explicat de ce consideră că măsura de carantinare este ineficientă, rata de infectare calculându-se pe un număr de locuitori mai mic decât cel real. 

„Suntem la a treia măsură de carantinare anul acesta. La începutul lunii ianuarie aveam o rată de infectare de 6,7/1.000, am fost din carantină în 30 ianuarie cu o rată de infectare de 6,11 la o mie de locuitori. Acum, rata de infectare este de 7,68. Am mai spus, măsura de carantinare doar a comunei Dumbrăvița este total ineficientă. Se dovedește că rata de infectare nu scade”, a declarat Horia Bugarin pentru Adevărul.ro



Și alte administrații locale au recurs la trimiterea în judecată a Comitetelor de Urgență pentru măsurile de carantină impuse, majoritatea proceselor fiind câștigate de administrațiile locale. 

Constatarea că măsurile pandemice nu duc la rezultatele sanitare scontate, dar au efecte dezastruoase pentru economie și societate, a determinat Parlamentul Cehiei să nu mai aprobe prelungirea stării de urgență, solicitată cu o săptămână în urmă de guvernul minoritar. Spre deosebire de România, unde Parlamentul a statuat în luna iunie 2020 că starea de alertă poate fi prelungită cu maximum 30 de zile, însă de atunci Guvernul a prelungit-o de NOUĂ ori prin hotărâri administrative, fără a mai cere aprobarea Parlamentului (9 x 30 = 270 de zile - n.r.) și fără a mai aduce dovezi științifice, furnizate de specialiști abilitați, care să demonstreze sau să infirme că urgența sanitară mai este la cote atât de alarmante încât să impună toate măsurile unei stări excepționale, permanentizate însă din cauza inerției birocratice.