ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, a început astăzi.

Atestat documentar din 1816, târgul a apărut datorită necesității de comunicare între locuitorii de pe Văile Arieșului și Crișurilor, care trăiau în așezări izolate și risipite. Alături de relațiile economice, târgul a antrenat, în timp, și relații matrimoniale, mulți dintre moți cunoscându-și aici perechea. 
 
Sărbătoarea, însoțită de nenumărate legende, datează de peste două secole și continuă să atragă, anual, mii de participanți, dorinici să petreacă în spiritul tradiției moților.

Încă din vechime, fetele de măritat veneau la târgul de pe Muntele Găina. Pregătirea pentru această sărbătoare putea să dureze ani de zile pentru fetele care aduceau pe munte zestrea împachetată în lăzi sculptate cu motive florale. Localnicii spun că numai o cununie pe Muntele Găina aduce noroc şi fericire.

Una dintre legendele Muntelui Găina spune că aici locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur, iar îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea primeau câte un ou în dar.

Astăzi, Târgul de Fete este doar un prilej de destindere, atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru turiștii veniți din toată țara.
 
Ediţia din acest an cuprinde spectacole de muzică uşoară şi populară, un concert al trupei Voltaj, petreceri, focuri de tabără şi focuri de artificii.