ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Statelor Majore Reunite ale armatelor americane, generalul Mark Milley, a încercat să bagatelizeze insurecția Black Lives Matter din 2020 pentru a-l împiedica pe Donald Trump să invoce Insurrection Act, susținând că acestea se rezumă doar pe „vopsitul cu spray”.

Această nouă informație halucinantă despre primul militar al Americii se găsește tot în noua carte, Peril, scrisă de ziariștii Bob Woodward și Robert Costa.

În ciuda violențelor de stradă fără precedent care se răspândeau cu viteză în toată America, Milley a continuat să pretindă că ele afectau doar două orașe și că erau relativ calme. Atitudinea generalului era un ecou al modului în care descria CNN protestele BLM: „Înfocate, dar în majoritate pașnice”.

Când Trump și-a exprimat temerea că protestatarii „dau foc Americii”, Milley a replicat:

„Nu îi dau foc. Au folosit sprayuri cu vopsea, domnule președinte. Asta nu este insurecție (…) Suntem o țară de 330 de milioane de locuitori și avem niște proteste minore.”

Generalul l-a mai informat pe președinte că în majoritatea revoltelor nu sunt implicate mai mult de 300 de persoane și că reprezintă o copie palidă a celor din 1968, care au fost provocate de asasinarea lui Martin Luther King, sau cu Bătălia de la Fort Sumter din 1861, care a provocat începerea Războiului Civil.

În realitate, după moartea lui George Floyd, din mai 2020, revoltele Black Lives Matter, au avut nevoie de numai câteva zile pentru a cuprinde aproape toate orașele mari ale Americii, conduse de Democrați.

Jafurile, incendierile, atacurile violente și omorurile au devenit lucruri comune în peisajul citadin american.

Pagubele materiale au fost evaluate la circ două miliarde de dolari. S-au înregistrat 17.000 de arestări.

La un moment dat, protestatarii au ocupat un întreg cartier din centrul Seattle, eliminând total domnia legii pentru săptămâni întregi.

Mai mult, Milley i-a spus lui Trump că protestele sunt explicabile, dat fiind „rasismul” care domnește în America.

„Sunt sentimente refulate din interiorul comunităților care au suferit ceea ce ele percep ca fiind brutalitatea poliției”, a explicat generalul.

Însă, atunci când s-a produs revolta de la Capitoliu, pe 6 ianuarie 2021, Milley a declarat fără să clipească că „este o tentativă de lovitură de stat și nici mai mult, nici mai puțin decât «trădare»”, scriu cei doi autori ai cărții.

Faptul că Donald Trump nu a reacționat cu mai multă forță și determinare împotriva revoltelor BLM l-a făcut să pară slab și nehotărât, pierzând o parte din elanul politic pe care îl afișa cu un an înaintea alegerilor.

Potrivit mai multor relatări, Trump ar fi dorit să invoce Insurrection Act și să îi încredințeze lui Milley conducerea trupelor Gărzii Naționale pentru a pune capăt tulburărilor și a restabili ordinea publică.

Intenția președintelui ar fi dus la o scenă „tare” între el și general, soldată cu țipete. Milley a refuzat categoric să preia comanda.

Același Milley a fost responsabil de retragerea catastrofală a trupelor din Afganistan, lăsând în urmă mii de americani captivi ai regimului talibanilor.

În luna iunie 2020, în loc să fie preocupat de organizarea retragerii, Milley părea mai îngrijorat de „turbarea albă” și de rasismul care amenință America.

În aceeași carte a lui Woodward și Costa, Milley este acuzat de trădare, dat fiind că, la sfârșitul mandatului lui Donald Trump, a contactat China și a promis că o va avertiza de orice eventuală operațiune la adresa sa.

Realizatorul Fox News, Tucker Carlson, a calificat această dezvăluire „unul dintre cele mai înspământătoare lucruri care s-au petrecut vreodată în istoria acestei țări.”