ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ruta Cultural-Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial marti, 27 octombrie, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural-turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.

Ruta Cultural-Turistică a Bisericilor de Lemn din România, recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsite în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei, turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului, se arată într-un comunicat al Ministerului Turismului

Astfel, ruta cuprinde 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava, alte 16 din județul Neamț și încă două biserici de lemn din județul Mehedinți.  

Obiectivele turistice regăsite în Ruta Cultural-Turistică a Bisericilor de Lemn din România vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesele fiecăruia. Acest fapt este datorat diversității patrimoniului antropic și natural, legendelor, gastronomiei locale, dar și posibilității de a desfășura o serie de activități, precum turismul cultural, speologic sau de aventură.

În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentați ai administrațiilor publice locale înscrise în Ruta Cultural-Turistică a Bisericilor de Lemn din România, ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, dar și ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, cărora le-au fost acordate diplome din partea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care atestă recunoașterea. 

Ruta Cultural-Turistică a Bisericilor de Lemn din România rămâne deschisă și altor județe care doresc să-și promoveze patrimoniul antropic. Următorul obiectiv de atins este certificarea acesteia de către Consiliul Europei.