S-a modificat schimbarea: Iohannis și Orban mai „lasă de la ei” în privința piețelor, permițând continuarea activității în cele aflate în aer liber, dar declară război vânzătorilor din hale și comercianților care nu sunt și producători

Președintele republicii a venit vineri cu precizări la o zi după conferința de presă în care a anunțat revenirea restricțiilor la un nivel similar cu cele din starea de urgență, printre prevederi numărându-se și închiderea piețelor sau târgurilor. El a afirmat că, totuși, vor fi suspendate doar piețele aflate în spații închise.
„Aseară am vorbit despre măsuri la modul general. Într-adevăr, am vorbit despre închideri de piețe. Însă, după ce am discutat în detaliu, am stabilit să închidem piețele care sunt în spații închise, pe cele deschise le lăsăm. E toamnă, românii își fac proviziile. Trebuie respectate cu sfințenie toate normele. Unde nu se poate, vom lua măsuri mai dure”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Evenimentul Zilei.
La rândul său, Premierul Ludovic Orban a sugerat, vineri, la Craiova, că închiderea piețelor acoperite în perioada următoare este o măsură „motivată” de „insalubritatea” acestor spații. În schimb, el a spus că vor rămâne deschise piețele în aer liber și a sugerat primăriilor să organizeze și „piețe volante”, destinate exclusiv producătorilor, nu și comercianților.
„Pe baza evaluărilor făcute din cercetări, a rezultat că în piețele închise, spre deosebire de hipermarketuri unde regulile sunt respectate cu strictețe, în aceste piețe și din cauza modului în care se manevrează marfa, a circulației aerului, din cauza faptului că nu se respectă regula purtării măștii și a regulilor de distanțare, se transmite (n.red.: virusul) mai ușor. Am păstrat piețele deschise. Mai mult decât atât, primăriile pot să organizeze piețe volante, pentru a permite desfacerea produselor agricole de către producătorii agricoli. Vreau să menționez: de către producătorii agricoli, pentru că din păcate o mare parte din cei care desfac marfa în piețe numai producători agricoli nu sunt. Își obțin certificatul de producător, deși ei nu au muncit pământul în viața lor. Deci repet, există soluția: pe lângă piețele deschise, se pot face piețe volante unde pot să vină numai producători agricoli. Este o restricție pe o perioadă limitată de timp (n.red. închiderea piețelor acoperite). A trebuit să luăm mai multe măsuri unde în urma analizelor s-a constatat că există o incidență mare de transmitere a virusului”, a afirmat Ludovic Orban, vineri, la Craiova.
Prin aceste afirmații, premierul face două discriminări flagrante. Întâi, sugerează că punctele de desfacere din hale ar fi în totalitate neigienice, în timp ce punctele de desfacere din hypermarket-uri ar fi în toate cazurile niște paradisuri ale igienei. Generalizare ce nu poate fi adevărată până la capăt la nici una dintre categoriile comparate. În al doilea rând, sugerează că la piețele volante ar trebui primiți doar producătorii, nu și comercianții, deși în ambele cazuri produsele vândute pot fi de aceeași calitate. Nu toți producătorii de la țară sunt deplasabili la piața volantă, motiv pentru care preferă să apeleze la intermediari care să le vândă marfa. Dar strictețea maximă se aplică doar micilor întreprinzători, în timp ce se trece cu vederea faptul că nici marii comercianți cu lanțuri de magazine în toată țara nu sunt producători și nici „ei nu au muncit pământul în viața lor”. Prin urmare, aplicarea noilor reglementări nu se face în mod egal și predictibil pentru toți, ci selectiv, adică preferențial, ceea ce poate însemna și „cu dedicație”. Or, măsurile oficiale nu ar trebui să aibă un caracter arbitrar și/sau ilogic.
În afară de închiderea piețelor care nu se află în aer liber, premierul a mai anunțat și restricții de circulație pe timpul nopții, generalizarea obligativității purtării măștilor, trecerea în regim de telemuncă acolo unde acest lucru e posibil, decalarea programului de lucru al angajaților astfel încât să fie limitat afluxul mare de persoane în mijloacele de transport în comun ș.a.
„Deși România nu este printre țările cu cea mai mare rată a infectării, fiind pe locul 17 dintre țările UE, nu ne interesează doar să facem comparație. Am ajuns la un nivel îngrijorător, care ne duce în situația de a dispune aceste măsuri pentru a proteja sănătatea oamenilor, de a reduce numărul de infectări, de a găsi soluții fără a afecta activitatea economică”, mai consideră Ludovic Orban. El nu a precizat, însă, în ce fel nu va fi afectată economia, atâta vreme cât majoritatea restricțiilor duc la închiderea afacerilor mici și mijlocii și la pierderea locurilor de muncă.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Olandezii ne-au furat și muzica lui Ciprian Porumbescu nu numai Coiful Dacic. Maria Toacă: ”Pe-al nostru steag e scris Unire” se cântă în Olanda sub numele de Imnul Maastricht, cu ”autor” olandez. Ceva lipsit de valoare nu vor fura străinii de la români

Piața Unirii demolată de Băluță cu tot cu cele mai întinse fântâni arteziene din lume în baza unei MINCIUNI COLOSALE! Afacerea frauduloasă costă bucureștenii 5 ani de coșmar și 200 de milioane de Euro. DOVADA FOTO

Mesajul DISPERAT al șefei serviciilor secrete americane: “Suntem mai aproape ca oricând de Nimicirea Nucleară!”

A bubuit Orientul Mijlociu: Israelul a lovit facilitățile nucleare iraniene. Cel puțin 20 de oficiali de rang înalt au fost uciși. Forțele armate iraniene: ”Nu vom avea limite în răspunsul față de Israel. Au încălcat toate liniile roșii”

Imagini LIVE de la Marșul homosexualilor Bucharest PRIDE 2025. Mihai Tîrnoveanu blocat de Jandarmeria pro-LGBT. Arestați pentru... ouă. La Parada Gay participă și copii - VIDEO

NICU FANTASTICU - VIDEO. BTI: Întrebarea zilei: Va fi desființat președintele Nicușor de Băsescu & #Reziști pentru showul de la Polivalentă?
Recomandările noastre

România - Țintă

MINERIADA A PORNIT DIN PRESĂ: "Îndemn venit din cavernă". Ce scriau CTP, Andrei Pleșu, Corina Drăgotescu, Sergiu Andon, Lelia Munteanu și Darie Novăceanu despre Piața Universității în ziarul Adevărul din 13-15 iunie 1990

AU VRUT SĂ-I TAIE CAPUL! Crimele din 13-15 Iunie 1990 povestite de martorii lor. Fenomenul Piața Universității și Mineriada expuse de ActiveNews. ISTORII REALE, GALERIE FOTO, FILMĂRI, DOCUMENTE ale ARMATEI și RECHIZITORIUL

Statul Paralel american s-a născut în Anglia – Cum a cucerit lumea - De ce Războiul Mondial a rămas singura sa șansă
Persoane: Klaus Iohannis Ludovic Orban
Locații: România
Subiecte: gafe pandemice înăsprirea restricțiilor
Organizații: Guvernul României Președinția României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)