ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prospectul vaccinului împotriva COVID-19 produs de compania americană Moderna, ajuns în România într-o primă tranșă de 14.000 de doze, a fost autorizat condiționat în Uniunea Europeană.
 
Comitetul Național de Vaccinare a publicat prospectul vaccinului anti-COVID dezvoltat de compania americană Moderna. Conform documentului, următoarele persoane nu pot face vaccinul.
 
„COVID-19 Vaccine Moderna este un vaccin utilizat pentru a preveni boala COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2. Acesta este administrat adulților cu vârsta de peste 18 ani. Substanța activă din COVID-19 Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafață a SARS-CoV-2. ARNm este integrat în nanoparticulele lipidice SM-102.
 
Deoarece COVID-19 Vaccine Moderna nu conține virusul, acesta nu vă poate transmite boala COVID-19”, explică documentul respectiv despre vaccinul dezvoltat de Moderna. Prospectul vaccinului Moderna în limba română poate fi consultat AICI.

Documentul conține informații despre:

Reacții adverse posibile
 
Interdicție la vaccinul anti-COVID
 
„Vaccinul nu trebuie administrat dacă sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin”, este menționat în documentul care arată cine are interdicție la vaccinul anti-COVID.

„Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Solicitați asistență medicală de urgență dacă manifestați oricare dintre următoarele semne și simptome ale unei reacții alergice:

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Acestea pot include:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

  • umflare în zona axilei
  • durere de cap
  • greață
  • vărsături
  • dureri musculare, dureri articulare și rigiditate
  • durere sau umflare la locul de administrare a injecției
  • oboseală excesivă
  • frisoane
  • febră
 
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):

  • erupție
  • erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecției
 
Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):

  • mâncărime la locul de administrare a injecției
 
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):

  • paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell)
  • umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic)
 
Cu frecvență necunoscută:

  • reacții alergice severe (anafilaxie)
  • hipersensibilitate”.

Conform prospectului, trebuie solicitată asistență medicală de urgență dacă persoanele vaccinate manifestă oricare dintre următoarele semne și simptome ale unei reacții alergice:

* senzație de leșin sau stare de confuzie;

* modificări ale ritmului bătăilor inimii;

* dificultăți la respirație;

* respirație șuierătoare;

* umflare a buzelor, feței sau gâtului;

* urticarie sau erupție pe piele, greață și vărsături, durere de stomac.

Din documentul informativ publicat de FDA la finele lunii trecute, la fel ca în datele studiilor Pfizer, reiese că șase persoane au murit in timpul testelor, dar că niciunul dintre aceste decese nu a fost legat de vaccin. Este vorba de 13 decese din totalul de 15.181 de persoane care au fost vaccinate. Șapte dintre aceștia se aflau în grupul placebo și nu primeau vaccinul, iar șase erau în grupul persoanelor care au primit vaccinul.

 

În documentul Diviziei de Vaccinare de la Pfizer se prezintă mențiunea privind moartea a 2 (doi) participanți la testarea Pfizer dintre cei 37.796 subiecți supuși testelor.

FDA a remarcat că reacțiile adverse grave au apărut la 0,2% până la 9,7% dintre participanți și au fost mai frecvente după a doua doză decât la prima.

Proteina Spike este implicată în tehnologia ARNm a vaccinului Moderna, care este utilizată și de vaccinul Pfizer. ARNm, un tip de ARN „care transportă informații genetice pentru a produce proteine ​​într-o celulă”, determină celulele noastre să producă propriile particule virale care vor declanșa răspunsul nostru de apărare imună.Vaccinul Moderna, la fel ca vaccinul Pfizer, necesită două fotografii și, de asemenea, este raportat că are efecte secundare similare. Vaccinul Moderna a provocat durere la locul injectării la mai mult de 9 din 10 participanți, oboseală la aproape 7 din 10 și dureri de cap sau dureri musculare la aproximativ 6 din 10, potrivit FDA.