ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-a strigat „Rușine” în Parlamentul scoțian aseară, când deputații au votat pentru a permite violatorilor și prădătorilor sexuali violenți să se autoidentifice ca femei, ca parte a reformelor de gen ale lui Nicola Sturgeon, scrie dailymail.

O încercare de a bloca una dintre cele mai controversate părți ale proiectului de lege prin inserarea unei clauze care să asigure că cei aflați în registrul infractorilor sexuali nu pot obține un certificat de recunoaștere a sexului (GRC) a eșuat la limită în timpul votului decisiv de aseară.
 
VIDEO:
După anunțarea rezultatului, au avut loc scene de furie în tribuna publicului, protestatarii care i-au huiduit pe deputați strigând „nu există democrație aici", înainte de a fi expulzați din clădire.

O altă propunere cheie care încerca să blocheze planurile de reducere a vârstei legale pentru a solicita un GRC de la 18 la 16 ani a eșuat, de asemenea, după ce majoritatea deputaților SNP și Verzi au respins-o - deși a provocat ciocniri între deputații naționaliști.
 
Parlamentul scoțian a adoptat așadar proiectul de lege care vă permite posibilitatea schimbării sexului în documente de la vârsta de 16 ani, a informat Sky News .

Proiectul de lege a fost adoptat cu 86 de voturi contra 39. Presupune reducerea vârstei la care se poate schimba sexul în acte, de la 18 la 16 ani.

Proiectul de lege privind reforma recunoașterii de gen (Scoția) va elimina necesitatea unui diagnostic medical de disforie de gen, care este necesar în prezent pentru a primi un GRC. 

De asemenea, a avut loc o demonstrație în fața clădirii Parlamentului scoțian de la Holyrood, la care a participat Neil Murray, soțul scriitoarei și militantului pentru drepturile femeilor JK Rowling.

Aceasta a numit rezultatul o „pată" pe Parlamentul scoțian, adăugând: „Mi-aș fi dorit foarte mult să fiu cu voi în această seară, dar din motive familiale a fost imposibil.

„Cu toate acestea, dacă se întâmplă să observați în mulțime un bărbat care seamănă foarte mult cu soțul meu, va fi pentru că este soțul meu. Cum eu nu am putut fi acolo, Neil s-a oferit voluntar să-mi ia locul - nici măcar nu l-am rugat.

„Știm cu toții de ce femeile din întreaga Scoție se ridică în picioare chiar acum, adesea cu un cost ridicat pentru ele însele. Ne-am unit pentru a rezista celei mai mari retrocedări a drepturilor femeilor din timpul vieții noastre. Experții din țară și din străinătate au avertizat guvernul și aliații săi că riscurile pentru femei în urma acestei reforme nechibzuite pot fi grave, dar primul ministru și aliații săi au refuzat să asculte. Cred că această legislație, pe care sondajele de opinie arată că se opune în mod clar publicului, va ajunge să fie văzută ca o pată pe Parlamentul scoțian și pe CV-urile fiecărui deputat care votează pentru ea.„

Folosind cuvântul scoțian „wheesht”, care înseamnă a rămâne tăcut, ea a adăugat: „Indiferent dacă acest proiect de lege trece sau nu, lupta nu s-a încheiat, iar eu sunt alături de voi până la capăt. Noi suntem femeile care nu vor face niciodată wheesht".

Votul asupra amendamentului deputatului conservator Russell Findlay pentru o scutire pentru infractorii sexuali a stârnit, de asemenea, protestul „rușine pentru voi toți” în galeria publicului.

Aceasta a dus la suspendarea lucrărilor de către președintele de ședință, în timp ce galeria publică a fost evacuată.

Purtătorul de cuvânt al conservatorilor scoțieni pentru egalitate, Rachael Hamilton, a declarat: „Aceste modificări ar fi trebuit să fie interzise. Cu toate acestea, SNP a ales să lase ușa larg deschisă pentru ca prădătorii periculoși să se identifice drept femei și să aibă acces la spații pentru un singur sex. Femeile, fetele și marea majoritate a publicului scoțian vor găsi acest lucru absolut de neiertat.”

Votul privind excluderea infractorilor sexuali a atras o rebeliune majoră, opt deputați SNP votând împotriva guvernului scoțian: fostul ministru pentru siguranța comunității Ash Regan, fostul secretar pentru energie Fergus Ewing și deputații din spate Jim Fairlie, Stephanie Callaghan, Kenneth Gibson, Ruth Maguire, John Mason și Michelle Thomson.

Aceiași opt deputați SNP au susținut amendamentul care se opune scăderii vârstei de 16 ani, precum și Annabelle Ewing.

Miniștrii au fost, de asemenea, acuzați că au încercat să „închidă scrutinul" și să „reducă la tăcere" propriii deputați din spate după ce au emis scrisori prin care îi îndemnau pe deputați să retragă amendamentele despre care susțineau că ar face ca legislația lor să devină ilegală dacă ar fi aprobată.

În timpul dezbaterii de ieri, dl Findlay a declarat: "Oricine poate declara pur și simplu că și-a schimbat sexul și acest lucru va fi luat ca atare și facilitat de stat.

„Amendamentele mele sunt menite să prevină acei infractori de sex masculin care au mințit și înșelat deja pentru a comite infracțiuni grave și ale căror victime sunt aproape întotdeauna femei și fete.”

Secretarul pentru justiție socială, Shona Robison, a insistat că reformele propuse de ea sunt 'proporționale, legale și compatibile cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)' - dar ministrul SNP a refuzat să spună de ce crede că alte garanții ar fi ilegale.

Guvernul scoțian a confirmat că intenționează să susțină cerința ca infractorii sexuali înregistrați să anunțe poliția dacă solicită un GRC.

Șeful poliției scoțiene ar putea apoi să îl informeze pe secretarul general, care ar putea efectua o evaluare a riscurilor și, eventual, să întrerupă sau să respingă cererea.

Viceliderul Partidului Laburist Scoțian, Jackie Baillie, a declarat: „Deputații din acest parlament au dreptate să asculte vocile femeilor care sunt îngrijorate de faptul că sistemul este abuzat de actori de rea credință care intenționează să facă rău. Aceste amendamente sunt un mijloc rezonabil și proporțional de a oferi această reasigurare".

Deputații au votat cu 87 la 37 împotriva unui amendament conservator de a reduce vârsta de solicitare a unui GRC de la 18 la 16 ani.

Într-un discurs pasionat în timpul dezbaterii maraton, care a durat până târziu în noapte la Holyrood ieri, MSP SNP Ash Regan, care a renunțat la rolul său de ministru al siguranței comunitare pentru a vota împotriva legislației, a declarat: „Nu cred că vârsta de 16 ani este o vârstă potrivită pentru o astfel de, ceea ce cred că mulți oameni ar considera a fi, o schimbare foarte profundă".

Ea a citit o scrisoare pe care a primit-o de la o mamă care a spus că fiica ei în vârstă de 15 ani, care este autistă și care se luptă cu anxietatea și depresia, s-a autodiagnosticat ca având disforie de gen acum trei ani și acum se identifică ca bărbat.

În scrisoare, mama a spus: „Cred că a fost influențată de social media și de normele sociale actuale, iar adolescența este o perioadă de schimbare și ceea ce simte acum se poate schimba în timp, pe măsură ce se maturizează.

„Școala și NHS au adoptat o abordare pozitivă în ciuda preocupărilor mele ca părinte și nu sunt de acord că guvernul ar trebui să reducă vârsta la care tinerii se pot autoidentifica la vârsta de 16 ani, deoarece tranziția socială este primul pas pe o cale adesea greșită către medicalizare și operație. Am fost convins și constrâns că este corect să o numesc pe fiica mea cu noul nume și cu noile pronume, când, de fapt, acesta a fost un sfat prost și ne-a condus pe o cale foarte dificilă ca familie. Cred că cea mai bună abordare este o abordare atentă, de așteptare și holistică, care să ia în considerare toți factorii din viața unei persoane tinere.”

Domnișoara Regan a declarat: „Vârsta ar trebui să fie de 18 ani și nu mai mică, în opinia mea, și, în opinia mea, ar trebui să fim extrem de precauți în acest domeniu".

Dar comentariile au dus la o reacție furioasă din partea unuia dintre colegii ei.

Adresându-se domnișoarei Robison, Emma Roddick, deputat SNP, a declarat: „Vreau doar să recunosc pentru un moment că un tânăr și-a contestat identitatea în Parlamentul scoțian cu câteva momente în urmă. Și mă întreb dacă ar fi de acord că acest lucru este greșit și dacă i-ar oferi sprijin pentru ceva ce nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată?".

Fostul secretar de stat al SNP pentru energie, Fergus Ewing, a contestat-o, de asemenea, pe domnișoara Robison atunci când aceasta a afirmat că principiile proiectului de lege au obținut sprijinul unei 'majorități puternice' de parlamentari.

El a spus: „În timp ce poate exista un punct de vedere aici, și chiar o majoritate aici, toate dovezile cu privire la opiniile populației Scoției, așa cum sunt înregistrate în sondaje după sondaje, consemnează în mod incontestabil că o majoritate foarte substanțială a populației din Scoția - variind între 68% și 81% - se opune reducerii vârstei la 16 ani".

De asemenea, ieri au fost exprimate îngrijorări cu privire la faptul că deputații au fost încurajați să retragă amendamente cheie.

Într-o scrisoare adresată luni seară târziu lui Russell Findlay de la Tory MSP, Michelle Thomson de la SNP și lui Jackie Baillie de la Partidul Laburist, domnișoara Robison a spus că inserarea unora dintre amendamentele lor în proiectul de lege ar ridica un 'risc serios de a fi în afara competenței legislative a Parlamentului' și a susținut că va trebui să amâne dezbaterea finală din etapa 3, programată pentru astăzi.

De asemenea, ea a susținut că amendamentele ar putea constitui o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Mai devreme ieri, conservatorii nu au reușit să se asigure că se acordă mai mult timp pentru examinare, amânând votul din etapa a treia de astăzi.

Șeful conservatorilor scoțieni, Alexander Burnett, a afirmat că un viitor parlament scoțian va trebui să repare și să abroge „legislația adoptată în grabă în timpul acestei perioade de guvernare regretabile" și a declarat că deputaților ar trebui să le fie "complet rușine".

Între timp, colindele de Crăciun de astăzi de la Holyrood au fost anulate, deoarece este probabil ca politicienii să fie încă implicați în dezbaterile privind reforma de gen.