ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Urnele de vot s-au deschis în dimineața de vineri, 15 martie, în Rusia. Milioane de ruși sunt așteptați să voteze, în următoarele trei zile, în cadrul alegerilor prezidențiale, la finalul cărora este de așteptat ca Vladimir Putin să obțină al cincilea mandat la Kremlin, care să-i consolideze puterea până cel puțin în 2030, scrie Libertatea, care citează Reuters, AP, Washington Post și The Independent.
 

UPDATE ora 09.50: Prezența la vot la alegerile prezidențiale din Rusia în întreaga țară este de 3,33% la ora 10:24, ora Moscovei, potrivit datelor transmise de Comisia Electorală Centrală, citate de Kommersant.

UPDATE 15 martie, ora 7:45: Peste 94.000 de secții de votare s-au deschis în Rusia de la ora locală 8:00. Ele rămân deschise astăzi, 15 martie, până la ora 20:00, potrivit agenției ruse TASS.

Acesta este programul de votare și mâine, 16 martie, procesul de votare desfășurându-se timp de 3 zile, până duminică, 17 martie.

Cu excepția câtorva localități din străinătate, votul se va încheia oficial duminică la ora 21:00, când secțiile de votare din Kaliningrad, cea mai vestică regiune din Rusia, își vor închide porțile.
 
 
Contracandidații lui Putin
 
Nikolai Haritonov
 
Nikolai Haritonov, în vârstă de 75 de ani, este candidatul Partidului Comunist și membru al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. Reuters amintește, în acest context, că la fiecare alegeri din 2000 încoace, candidații Partidului Comunist s-au clasat pe locul al doilea, la distanță, după Vladimir Putin.

Leonid Sluțki
 
Leonid Sluțki are 56 de ani și este liderul Partidului Liberal Democrat al Rusiei (LDPR) ultranaționalist. Membru de rang înalt al Dumei de Stat, el este o prezență frecventă la televiziunile de stat, unde își exprimă opiniile anti-occidentale.

Vladislav Davankov
 
În vârstă de 40 de ani, Vladislav Davankov este cel mai tânăr candidat înregistrat la scrutinul prezidențial din acest an. Este membru al Dumei de Stat și deputat al partidului Oameni Noi, la înființarea căruia a contribuit în 2020 și tatăl său, care este om de afaceri. De-a lungul anilor, Davankov a primit mai multe distincții de stat, inclusiv una din partea lui Vladimir Putin.