ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



La Guvern s-au primit informări din partea SRI și SIE, care arată că în spatele preluării companiei E.ON de către grupul ungar MVM s-ar afla mari interese rusești, informează Știripesurse.

Comisia pentru examinare investițiilor străine directe ar fi primit documente de la SRI și SIE care arată că Federația Rusă ar fi implicată în această tranzacție.

Conform informațiilor de la serviciile secrete, actuala conducere a MVM are legături puternice cu Rusia, pentru că acești oameni au lucrat în Rusia.
 
Această situație a generat îngrijorări cu privire la securitatea energetică a României, având în vedere rolul esențial pe care E.ON Energie România îl joacă în piața locală de furnizare a gazelor naturale și energiei electrice. Cu un portofoliu de 3,4 milioane de clienți, orice modificare în controlul companiei ar putea afecta stabilitatea sectorului energetic din România.

Informațiile primite de CEISD au fost transmise și Ministerului Energiei, care are un cuvânt greu de spus în luarea deciziilor legate de vânzarea E.ON către MVM. Deși Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe are autoritatea de a sesiza Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) atunci când o tranzacție pune în pericol siguranța națională, până la momentul actual nu a fost transmisă nicio sesizare.

Tranzacția ar putea fi blocată

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că în Comisia de Examinare se analizează foarte atent această trazacție și dacă există motive întemeiate, atunci s-ar putea bloca.

„Trebuie să punem foarte atent în balanță. Pe de o parte, vorbim de o companie de furnizare, nu gestionează infrastructură critică. Pe de altă parte, sigur că are un portofoliu important de clienți. E adevărat, clienții se pot muta de la un furnizor la altul, e online, e rapid, e ușor, dar trebuie văzut exact.

De aceea, în perioada următoare, în funcție de ce va fi, dar aștept să mă văd cu managementul, să înțeleg ce planuri au, cum văd ei participarea la piața românească, de unde o să cumpere gaz, energie electrică, ce trebuie să furnizeze ei românilor mai departe, și, pe baza datelor pe care le avem, pe baza datelor pe care o să le colectăm, trimitem la CEISD, la Comisia de Examinare

Și acolo statul român sigur va lua cea mai bună decizie pentru cetățenii României, pentru că noi n-avem altă agendă, trebuie să îi apărăm pe români”, a explicat Sebastian Burduja.