ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A trecut  o săptămână de când liderul chinez Xi Jinping și-a început cel de-al treilea mandat la putere, care a încălcat toate normele, cu o susținere răsunătoare a politicii sale necruțătoare de „zero-Covid". Dar angajamentul de a o menține alimentează deja scene de haos și mizerie în întreaga țară, potrivit CNN.

În orașul Xining din nord-vestul țării, locuitorii și-au petrecut săptămâna trecută implorând cu disperare pentru puțină mâncare, în timp ce sufereau în timpul celei mai recente închideri stricte a țării; în vest, în Lhasa, capitala regională a Tibetului, mulțimi furioase au protestat pe străzi după mai mult de 70 de lockdown.

În provincia centrală Henan, muncitorii migranți au abandonat în masă o fabrică Foxconn blocată, mergând pe jos kilometri întregi pentru a scăpa de epidemie la cel mai mare loc de asamblare a iPhone-urilor din China. Și, în Shanghai, centrul financiar din estul țării, situația este sumbră chiar și la Disneyland - parcul și-a închis brusc porțile luni pentru a se conforma măsurilor de prevenire a răspândirii COVID, blocând vizitatorii înăuntru pentru teste obligatorii.

În multe alte părți ale țării aceste restricții cumplite,  continuă să paralizeze afacerile și viața de zi cu zi, chiar dacă restul lumii trece peste pandemie.

Unitatea Foxconn se luptă pentru a controla un focar de la jumătatea lunii octombrie, deși compania nu a dezvăluit numărul de infecții în rândul lucrătorilor săi. Miercuri, zona economică a aeroportului Zhengzhou, unde se află fabrica Foxconn, a anunțat noi măsuri de izolare. Pe măsură ce exodul Foxconn a adus focarul din Zhengzhou în centrul atenției, autoritățile sanitare ale orașului au încercat să calmeze temerile populației. Luni, comisia municipală de sănătate din Zhengzhou a publicat un articol pe WeChat cu titlul: "Covidul nu este atât de oribil, ci poate fi prevenit și tratat".

Huang, expertul de la Council on Foreign Relations, a declarat că concepțiile greșite despre virus ar complica lucrurile dacă China ar decide la un moment dat să renunțe la Covid zero.

„Chiar dacă, în viitor, China dorește să schimbe povestea și să minimalizeze gravitatea bolii, unii oameni ar putea să nu creadă în noua poveste", a spus el.

Pe măsură ce se apropie iarna, experții avertizează că China ar putea fi lovită de un nou val de infecții - și de un nou ciclu de restricții draconice. China a raportat 2.755 de infecții locale pentru ziua de marți, cel mai mare număr zilnic din luna august.

„Judecând după situația din China, va exista un focar major mai devreme sau mai târziu. China a depus eforturi uriașe și a plătit un cost ridicat pentru a preveni acest lucru, dar, în cele din urmă, nu va fi capabilă să oprească răspândirea unei astfel de boli extrem de infecțioase", a declarat Jin.