ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat joi, la reluarea ciclului conferințelor cu public susținute la Fundația ''Dalles'', după o întrerupere de 75 de ani, că scopul acestor acțiuni îl reprezintă refacerea dialogului și a comunicării în societatea românească, transmite Agerpres.
 
"După părerea mea, astăzi, societății românești îi lipsește dialogul și comunicarea și aceasta este una din pricinile pentru care lumea se simte dezorientată. Tinerii se lasă robiți de aparatura asta, de digitalizare, de comunicare prin rețelele sociale, iar maturii și cei mai în vârstă sunt nostalgici după atmosfera de odinioară. Am vrea să refacem acest dialog. Sigur, pe calea Academiei Române", a declarat Pop, la finalul evenimentului.

"Expozițiile care aveau loc la Sala Dalles, chiar în timpul regimului comunist, însemnau consacrarea unor artiști. Conferințele care aveau loc la Sala Dalles, mai ales înainte, dar și în timpul regimului comunist, când nu mai erau sub egida Academiei Române, erau totuși de o mare calitate. Și oameni de o deschidere extraordinară și cu preocupări intelectuale în specialitatea lor simțeau nevoia să explice aceste rezultate pe care ei le obțineau, în urma preocupărilor și a cercetării, pe înțelesul publicului. Și era un dialog, o comunicare extraordinară în societate", a spus Pop.

Prin acest ciclu de conferințe "se reia o tradiție", a adăugat Pop, menționând că, "în același timp, pentru că au trecut decenii multe de la 1948, acestea se adaptează începutului de mileniu".

"Adică să aducă noutăți - și noutățile științei sunt la ordinea zilei -, să explice anumite realități, să reorienteze lumea spre dragostea de cultură, de cultură generală și de cultură specială, în același timp, să fie pe înțelesul intelectualilor, pe înțelesul unor grupuri de oameni interesați și să nu fie strict de specialitate, pentru că pe acelea le ținem la Academia Română în cadrul secțiilor", a explicat președintele Academiei.
 
Iată comunicatul Academiei:

 
Deschiderea oficială a ciclului
„Conferințele Dalles ale Academiei Române"

Academia Română reia ciclul conferințelor cu public susținute la Fundația „Dalles", după o întrerupere de 75 de ani. Evenimentul va avea loc joi, 19 ianuarie 2023, ora 9, în Sala „Dalles" din Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 18. Conferința inaugurală va fi rostită de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Cu acest prilej va fi prezentată, pe scurt, sinuoasa istorie a Fundației „Ioan I. Dalles", precum și a edificiului cu același nume.

Construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist, celebra Sală „Dalles" din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, va beneficia, începând cu anul 2023, de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română.

Programul va fi alcătuit de Fundația Culturală ,,Ioan I. Dalles" din cadrul Academiei Române, având ca scop sprijinirea, promovarea și dezvoltarea activității culturale și educative. Fundația își propune deopotrivă realizarea de schimburi de experiență interculturală, pentru punerea în valoare a patrimoniului național (literatură, artă, muzică, teatru etc.) și pentru integrarea valorilor cultural-artistice românești în circuitul internațional, precum și organizarea de activități de cercetare.

* * *

În anul 1918, Elena Dalles, rămasă fără moștenitori, lasă prin testament Academiei Române două proprietăți în centrul capitalei, cu indicații precise referitoare la expropriere, precum și cu dorința ca Academia Română să construiască un edificiu cu destinație culturală și să înființeze o fundație ce va purta numele celui de-al treilea fiu al familiei:

„Se va construi, în mijlocul terenului rămas, o clădire frumoasă și încăpătoare, după planul ce va hotărî Academia, însă în așa fel ca să poată avea sălile necesare pentru expozițiuni artistice de tot felul [...], cu menirea de a forma caracterele cetățenilor români prin cultivarea și educarea sufletească. [...] Jur împrejurul construcțiunei [...], se va face și întreține grădină frumoasă, ca să fie podoabă pe toate părțile. Această fundațiune artistică și culturală va purta numele Fundația «Ioan I. Dalles»."

În anul 1930, Academia Română organizează un concurs „de schițe de plan pentru construcția Fundației Dalles", la care sunt invitați să participe șase arhitecți. Concursul este câștigat de arhitectul Horia Teodoru, iar antrepriza lucrărilor este încredințată de Academia Română firmei inginerului Emil Prager, care va executa proiectul în baza autorizației de construire nr. 35B/26.06.1931. Costurile, în valoare de 14 milioane de lei, au fost achitate din fondurile proprii ale Academiei Române.

Un an mai târziu, în 28 mai 1932, în prezența membrilor Academiei Române, a primarului Capitalei și a altor oficialități, are loc deschiderea așezământului cultural, alcătuit din săli de expoziții, o sală de conferințe și o sală de concerte. Tot la această dată este inaugurată Fundația „Ioan I. Dalles", care își începe activitatea sub conducerea acad. Gheorghe Țițeica, secretar general al Academiei Române. Fundația intră astfel în circuitul cultural al capitalei, alcătuind un program dens. Va găzdui expoziții și concerte ale celor mai reputați artiști ai vremii și nume mari ale culturii române vor susține aici conferințe și vor avea întâlniri cu publicul.

În anul 1948, toate proprietățile Academiei Române sunt confiscate abuziv prin Deciziunea nr. 1486 a Consiliului de Miniștri, inclusiv Sala „Dalles", imobilul fiind dat în folosința Ministerului Artelor și Informațiilor și încredințat apoi, spre administrare, Muzeului de Artă al Republicii Populare Române.

Sediul Fundației „Dalles" va suferi modificări majore în perioada 1959-1961, când pe terenul aflat în fața imobilului inițial este construit Blocul „Dalles", cu șapte nivele, care va încorpora clădirea. Arhitectul Octav Doicescu va păstra însă destinația culturală a parterului și mezaninului, care vor găzdui spații expoziționale.

În anul 1962, în clădirea Fundației este înființată Universitatea Populară București, care va desfășura o activitate constantă cu publicul, programul fiind alcătuit cu deosebire din cursuri de tip școală populară de arte. Memoria colectivă bucureșteană conservă însă denumirea Sălii „Dalles" și păstrează vie amintirea destinației sale culturale.

După căderea regimului comunist, Academia Română depune notificarea nr. 6209/09.11.2001, pentru recuperarea Sălii „Dalles", prin restituirea în natură a imobilului, notificare respinsă inițial de către Primăria Municipiului București. După șase ani, Tribunalul București emite Sentința Civilă nr. 115 prin care obligă Primăria să soluționeze notificarea Academiei Române, iar în anul 2018 primarul general al Capitalei dispune restituirea în natură a acestuia. Astfel, imobilul construit de Academia Română în anii 1930 revine proprietarului de drept, după o sinuoasă istorie.

În prezent în clădirea Sălii „Dalles" își desfășoară activitatea Centrul Metropolitan de Educatie și Cultură cu același nume, care utilizează sala de concerte și spectacole, în baza contractului de locațiune semnat cu Academia Română.