„Dacă va lua ceva de la Washington, va lua pentru el însuși. Pentru a încerca să-și asigure cu susținere de la Casa Albă, în schimbul gazelor naturale, aruncate în aer pentru următorii 50 de ani, un mandat prezidențial de zece ori mai scurt”, scrie jurnalistul Sorin Roșca Stănescu într-un editorial publicat pe corectnews.com., în care comentează mizele vizitei lui Iohannis la Casa Albă. O vizită în timpul căreia, așa cum anunța Administrația Prezidențială, se va discuta „parteneriatul energetic” dintre cele două state. Pe scurt: gazele de la Marea Neagră. SRS susține însă că este vorba, de fapt, de o „scamatorie maximă” la care recurge președintele Iohannis, aflat în plină campanie electorală, și la care pune umărul Guvernul Dăncilă prin Ministerul Energiei.  Concluzia jurnalistului vine după ce Iohannis a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii pe tema vizitei sale în USA că România vrea ca Exxon să nu se retragă din Marea Neagră.

„Am trăit s-o văd și pe asta. Guvernul României îi livrează lui Klaus Iohannis muniția necesară, pentru ca uriașul peșcheș pe care a decis să îl ofere în plină campanie prezidențială aliatului nostru strategic, prin intermediul lui Exxon Mobil, să fie perceput de opinia publică nici mai mult nici mai puțin decât drept un ajutor pe care Statele Unite ni-l oferă cu generozitate, fix atunci când avem mai multă nevoie de el.  Iar nebunia este că argumentul i-a fost dat pe tavă chiar de Executiv. Și, mai concret, de Ministerul Energiei. Asumat de ALDE”, scrie jurnalistul.

Sorin Roșca Stănescu susține că,  inevitabil, Iohannis „va fi credibilizat de către Casa Albă, personal de către președintele Dnald Trump și consolidat în calitatea sa de candidat la cea mai înaltă funcție în stat. Ar fi naiv să ne imaginăm că această neașteptată generozitate a Casei Albe este gratuită”.


”În numele României, Klaus Iohannis se pregătește să plătească la greu gestul partenerului strategic. Cu gaz românesc. Exxon Mobil a fost una dintre societățile specializate care a preluat un perimetru din subsolul Mării Negre, a făcut explorările și a ajuns la concluzlia că acolo există mari rezerve de gaze naturale. În consecință se pregătește să înceapă exploatarea zăcământului. Exploatare care se face pe baza unei legi. Faimoasa Lege offshore”, explică SRS. Amintind că „în toate statele cu capul pe umeri, care dispun de bogății naturale, atunci când un investitor străin face exploatarea acestora, își asumă trei obligații: să ofere gratuit cota parte din produsul extras – în materie de gaze naturale aceasta poate ajunge până la 40%; să plătească redevențe – care, conform practicii internaționale, ajung până la 28%; să ofere garanții vizând protecția și reabilitarea mediului”.


Citiți textul integral AICI.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews