ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La peste 30 de ani de la căderea comunismului, relicvele bolșevismului primar bântuie Bucureștiul fără jenă, am putea spune. Jena ar trebui să fie, în primul rând, a celor care administrează orașul. Poate denumirea tâmpă din apanajul propagandei comuniste de "Piața Muncii" atribuită Pieței de la Bariera Vergului și păstrată și azi pentru Pasajul și stația de Metrou este cel mai elocvent exemplu. Anii '90 au adus și câțiva primari luminați care au schimbat denumiri comuniste de străzi destul de inspirat. Astfel, în zona la care ne referim, numele de Bulevardul Muncii a fost schimbat cu Bulevardul Basarabiei, care se încheie sau pornește chiar de pe treptele frumoasei Biserici Constantin și Elena ctitorită de Mareșalul Ion Antonescu - mort pentru Basarabia -, și soția sa vizavi de casa mamei sale, Elena, și la a cărei sfințire a participat și Regina-mamă Elena. Apoi, denumirea de Piața Muncii a fost schimbată înțelept în Eudoxiu Hurmuzachi, marele patriot luptător pentru drepturile românilor din Bucovina dar și din Transilvania, ambele aflate sub ocupație austro-ungară în vremea sa. Cu toate acestea, nici după 30 de ani, Primăria Generală a Capitalei, care este responsabilă de bulevardele principale ale orașului, și conducerea Metrorex, nu au binevoit să schimbe denumirile comuniste date Pasajului, respectiv stației de Metrou. În cazul Pasajului vedem că păstrarea acestei denumiri ține pur și simplu de prostie. Pasajul se numește și acum cu numele unei Piețe care nu mai există, respectiv "Pasajul Piața Muncii" (foto).

Ne-am adresat Primăriei Generale a Capitalei înainte de alegerile locale cu speranța deșartă că se va îndrepta rapid tâmpenia incomensurabilă. Patrioata și creștina Gabi Firea, care a umplut anul trecut de Crăciun Bucureștiul cu fotbaliști din beculețe în loc de îngerași și scene cu Nativitatea, cu tot cu aparatul ei de postaci, nu au binevoit să răspundă solicitării noastre de presă ceea ce ne-ar pune acum în poziția de a da în judecată noul Primar al Capitalei. Nu vom face asta. Dar îi cerem public lui Nicușor Dan să arate că poate respecta Bucureștiul anti și necomunist și, așa cum îl știm din perioada campaniei pentru păstrarea icoanelor în Școli, pentru care a semnat, înainte de a fi virusat de securiștii USR, să dea dovadă de responsabilitate și să schimbe deîndată denumirea comunistă. Propunerea noastră este, că tot suntem în anul aniversar al Centenarului Trianonului, să denumească Pasajul chiar Trianon, tratatul prin care s-a consfințit Marea Unire, la care Basarabia și Bucovina au fost primele copile revenite în brațele patriei-mamă prin aderarea la ideea de veacuri a românimii. O alta ar fi să se denumească Pasajul Basarabia, pentru că din acel punct se face joncțiunea cu Bulevardul Basarabiei iar stația de Metrou să se numească Trianon.
 
Cei care susțin această inițiativă, organizații neguvernamentale sau simpli cetățeni, sunt rugați să ne scrie la adresa contact @ activenews.ro pentru a însoți cererea noastră către Primărie de cât mai multe adeziuni, inclusiv din țară, ca să ne conformăm pretențiilor Metrorex, expuse mai jos!

Conducerea Metrorex, încremenită în comunism

ActiveNews s-a adresat și conducerii Metrorex, cu aceeași speranță ca, până azi, 19 noiembrie, chiar la 41 de ani de la inaugurarea Metroului de către primul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, vom primi o reacție pozitivă. Metrorex s-ar fi putut lăuda azi cu această îndreptare a unei aberații de proporție cosmică, cum e păstrarea unei denumiri comuniste după 30 de ani. E bine de știut că în primii ani după 1989, conducerea de atunci a Metroului bucureștean a dispus schimbarea unor astfel de denumiri propagandistice ale unor stații, cum ar fi Depoul IMGB care a devenit Stația Berceni, IMGB - Dimitrie Leonida, Pieptănari - Eroii Revoluției, Armata Poporului - Lujerului, Industriilor - Preciziei, Leontin Sălăjan - Nicolae Grigorescu, Semănătoarea - Petrache Poenaru și Muncii, cea care era în celălalt capăt al Bulevardului Muncii, actualul Basarabiei, în Ing. Costin Georgian, fapt petrecut în 1991, după decesul regretatului inginer care a proiectat rețeaua de metrou bucureștean și a fost și primul director al Metrorex după 1989. După cum observăm, comuniștii dăduseră pentru două stații denumirea de agit-prop a clasei muncitoare. Nu avem idee de ce nu s-a schimbat și numele stației Piața Muncii tot atunci. Probabil pentru că încă nu se modificase numele Pieței în Eudoxiu Hurmuzachi. Iar de-atunci, șefii Metrorex au rămas, după cum se vede, încremeniți în "meandrele concretului".
 
Aceasta rezultă și din răspunsul nefiresc primit de ActiveNews la solicitarea noastră de explicații asupra păstrării unei aberații - o denumire de stație după o Piață care nu mai există. Îl redăm aici:

"Către: Active News
În atenția domnului Victor RONCEA,
 
Urmare a adresei dumneavoastră, înregistrată la Metrorex cu numărul M.01/15700/22.09.2020, vă comunicăm următoarele:
 
La momentul actual, schimbarea denumirii stațiilor de metrou se poate realiza doar în urma unui studiu de impact privind reacția publicului călător, dar și a unui studiu de impact financiar referitor la costurile pe care le-ar implica o asemenea decizie.
În ceea ce privește impactul asupra publicului călător, menționăm că stațiile de metrou sunt cunoscute și înregistrate în mentalul colectiv sub această denumire (și aici nu vorbim numai de bucureșteni), iar o eventuală schimbare fără o logistică și o mediatizare proactivă ar putea provoca confuzie în rândul utilizatorilor transportului public cu metroul.
În plus, modificarea numelui stației ar ridica probleme în legătură cu actualizarea informației în toate sistemele media tipărite, afișate în format fizic, la nivelul administrației publice centrale sau locale."

Cu stimă, Director General, Ing. Gabriel MOCANU"

Ce ne spune actuala conducere Metrorex, că ceea ce s-a putut în 1990 nu se mai poate azi? Dacă mulți bucureșteni spun și astăzi Piața Scânteii în loc de Piața Presei Libere (altă aberație) sau Casa Poporului în loc de Palatul Parlamentului ar fi cazul să ne întoarcem la aceste nume? Până și comuniștii când s-au dezis de Stalin au schimbat imediat numele atribuit de consilierii KGB și Armata Roșie ocupantă orașului Brașov. Dacă ne uităm, de exemplu, la biografia lui Vladimir Tismăneanu, vedem că s-a născut în orașul Stalin, adică Brașov, unde tăticul lui era... "consilier". Să ne întoarcem la Raionul Lenin sau la Raionul 1 Mai și Raionul 23 August, actualele Sectoare 2 și 3 unde se află Stația și Pasajul, pentru că așa le știau părinții noștri sau să ne curățăm de întinăciunea comunistă cu gândul la "mentalul colectiv" al copiilor noștri?

Tovarăși, comunismul a căzut. A fost și condamnat oficial de statul român drept "ilegitim și ilegal", ba chiar și criminal. Dați jos relicvele lui, ilegitime și ilegale!

S-au folosit Fotografii de ANDO pentru SimplyBucharest și de arhivă, de la Bucureștii Vechi și Noi, cum e cea de mai jos, cu fântâna și statuia ei din Piața Vergului / Muncii / Eudoxiu Hurmuzachi, dispărută după 1990 de la unul din sediile ApaNova, conform sursei citate. Mulțumim!