ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Local Sector 2 dominat de USR-iști a decis să ceară Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să schimbe denumirea parcului "Sfântul Stefan" în "Grădina Alexandru Gheorghe Donescu". Decizia e generată de boala gravă de care suferă USR-PLUS-iști - neo-marxismul - și vizează de fapt deposedarea orașului de denumiri creștine, după modelul ocupantului sovietic. Intenția, care poate părea doar la prima vedere onorabilă, atentează de fapt la voința și memoria primarului Alexandru Donescu, pentru că el însuși este cel care a denumit astfel parcul, după ce a primit terenul pe care se află acesta chiar din partea Bisericii Sf. Ștefan - Călărași, după cum a mai scris ActiveNews înainte de ședința Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2. Sacrilegiul USR-iștilor fără de Dumnezeu continuă, pentru că acum plănuiesc să îndepărteze statuia filosofului-martir Mircea Vulcănescu din același parc.

ActiveNews a publicat în exclusivitate documente istorice care dovedesc că locul pe care se află Parcul Sf. Ștefan a aparținut Bisericii Sf. Ștefan. În urma deciziei abuzive a CLS 2, parohul Bisericii Sf. Ștefan, părintele Constantin Ungureanu-Cârlan, îi cere ajutorul Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel. Redăm aici Apelul către Patriarh:


ARHIEPISCOPIA BUCURESTILOR

PROTOPOPIATUL III CAPITALA

PAROHIA SFANTUL STEFAN-CALARASI

 

PREAFERICITE PARINTE PATRIARH,


Subsemnatul Preot CONSTANTIN CARLAN-UNGUREANU, Parohul Bisericii Sfantul Stefan-Calarasi, din Calea Calarasi, nr.83, sector 3, Bucuresti, va supune atentiei urmatoarea situatie cu caracter de urgenta, spre analiza si dispunere:

Biserica Sfantul Stefan se afla la granita sectoarelor 2 si 3, este construita intre anii 1764-1768 de catre Domnitorul Tarii Romanesti Stefan Racovita (1764-1765), pe un teren proprietatea Domnitorului cu caracter de cimitir, dupa cum rezulta din actele de donatie existente la Arhivele Nationale si pe care Vi le anexam.

Biserica si proprietatile ei sunt inchinate Mitropoliei Ungro-Vlahiei, cum puteti constata prin citirea actelor de donatie.

In decursul istoriei, proprietatea Bisericii Sfantul Stefan s-a diminuat din epoca in epoca, asa incat in jurul anului 1935-1936, in timp ce la Primaria Capitalei era Primar General Domnul Alexandru Gh.Donescu (primar intre anii 1934-1938), s-a cedat de catre Consiliul Parohial al Bisericii Sfantul Stefan terenul din partea de rasarit a Sfintei Biserici, pe care s-a largit strada Sfantul Stefan si s-a construit gradina-parc cu numele de Sfantul Stefan.

Mentionam ca Epitrop la Biserica Sfantul Stefan era chiar Primarul Alexandru Gh. Donescu (portret alaturat) si prin stradania lui si a Preotului Tomescu s-a construit si Casa Parohiala din curtea Bisericii. Asa cum rezulta din Pisania de marmura ce se afla pe peretele Casei Parohiale, a carei imagine o anexam acestui document.

Prin cedarea terenului, Biserica a ramas cu Sfantul Altar in strada si s-a consfintit cu Juramant de catre Primar si Consiliul Parohial ca terenul sa fie in folosul bucurestenilor, gradina-parc cu denumirea de Sfantul Stefan. Acest juramant nu l-au incalcat nici comunistii, dar astazi aflam cu stupoare ca in data de Joi 25 februarie 2021, Consiliul Local al Sectorului 2 cere Consiliului General al Capitalei schimbarea denumirii Parcului Sfantul Stefan in Gradina Alexandru Gh.Donescu.

Totodata, va facem cunoscut ca in anul 1948 Parohia noastra este somata de catre Primaria Generala a Capitalei sa isi restranga proprietatea si sa mute gardul de la miazanoapte, dand posibilitatea primariei sa construiasca strada –Intrarea Pristolului pe proprietatea Bisericii si in folosul bucurestenilor, asa incat Casa Parohiala ramane cu peretele direct in strada. Se largeste, totodata, si strada Argetoaia prin ordinul primarului, lasand clopotnita si acareturile parohiei cu peretii in strada Argetoaia.

Spunem lucrurile acestea aratand jertfelnicia Bisericii Sfantului Stefan in folosul comunitatii cartierului Sfantul Stefan, spre cinstea si slava Bisericii Sfantului Arhidiacon Stefan.

Aceasta schimbare propusa de catre Consiliul Local Sector 2 consideram ca este o impietate adusa atat proprietarului de drept al pamantului care este Domnitorul Stefan Racovita si astazi Mitropolia Ungro-Vlahiei, recte Patriarhia Romana, dar si a celui care a fost Epitropul Bisericii noastre, Alexandru Gh. Donescu, Primarul General al Bucurestiului, ctitorul Parcului si al Bisericii Sfantul Stefan-Calarasi, care prin jertfa lui da cinste Patronului cartierului nostru care este Sfantul Arhidiacon Stefan.

Prin urmare, va rugam Preafericite Parinte Patriarh sa interveniti cu toata puterea si energia pozitiei pe care o detineti, sa interveniti la Consiliul General al Capitalei ca aceasta impietate sa nu se savarseasca, nici fata de Sfantul Arhidiacon Stefan si nici fata de Alexandru Donescu. Mentionam ca Onor Consiliul Parohial al Parohiei noastre, impreuna cu Adunarea Parohiala sunt indignati de aceasta propunere de schimbare a denumirii Parcului Sfantul Stefan.

Cu fiasca supunere si deosebit respect,

 

Al Preafericirii Voastre supus slujitor,

 

Preot Paroh Carlan-Ungureanu Constantin.

Bucuresti, 08 martie 2021

 

PREAFERICIRII SALE PREAFERICITULUI PARINTE DANIEl, PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE