ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ciuda unui prim comunicat oficial al Administrației Prezidențiale, prin care se afirma pe baza informațiilor primite de la instituțiile responsabile, SRI, SIE STS, că nu există nici o influență și ingerență externă în campania și procesul electoral pentru președinție, Klaus Iohannis a convocat CSAT, înainte însă ca ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, să emită un puternic semnal pentru respectarea alegerilor făcute de români. Comunicatul Administrației Prezidențiale despre ședința CSAT de azi dovedește o gravă încălcare a statutului neutru, de garant al democrației, pe care trebuie să îl aibă Președintele României, cât și un derapaj în zona politicului din partea instituțiilor de forță ale statului român. Aruncarea pisicii în zona penalului, din finalul Comunicatului, urmărește doar macularea candidatului independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu, dând apă la moară vuvuzelelor sistemului pentru a spori campania de demonizare a acestuia.

Desfășurată în aceeași zi în care Curtea Constituțional a României (CCR) a decis renumărarea voturilor din cadrul primului tur de scrutin prezidențial, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), Administrația Prezidențială a emis un comunicat bazat pe un fals, și anume, se scrie, în acesta, că „din analiza documentelor” - ce documente? - a reieșit că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”. CSAT mai afirmă că „vizibilitatea candidatului respectiv (Călin Georgescu - n.n.) a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.”

Însă, conform unei analize prezentate de profesorul Paul Dragoș Aligică încă din urmă cu trei zile, aceste date sunt contrazise de un studiu independent, citat de acesta.

„Aparent, conform unui studiu Expert Forum, agregarea principalelor hashtaguri pe TikTok, în perioada Ianuarie-Noiembrie, l-a avantajat pe George Simion care a strâns 396 milioane de vizualizări, urmat de Marcel Ciolacu cu 328 milioane, Elena Lasconi cu 202 milioane și Călin Georgescu cu 135 milioane. Astea sunt datele publice, cu asta discutăm.”, a scris Paul Dragoș Aligică prezentând diagrama din deschidere (foto sus).

STS, la rândul său, afirmă că procesul de vot nu a fost afectat iar TikTok contrazice la rândul său „rapoartele înșelătoare și false” privind activitatea sa în România, într-un comunicat oficial, din care cităm:

„Până în prezent, nu am găsit dovezi ale unei Operațiuni de Influență Secretă pe platforma noastră în ultimele săptămâni, legate de alegerile prezidențiale în curs din România, nici dovezi de influență străină.

• În raportul nostru lunar privind Operațiunile de Influență Secretă din septembrie, am dezvăluit că am destructurat o rețea care viza publicul român, deși aceasta era separată de campania lui Georgescu și nu a jucat niciun rol în promovarea acesteia.”

Aceasta e o bombă pe care CSAT, iată, nu a analizat-o. Dacă această rețea destructură de TokTok era chiar a contracandidaților din sistem ai lui Călin Georgescu?

Liderul AUR, George Simion, a susținut azi, după decizia CCR, că în România se dă o „lovitură de stat în plină desfășurare”:  „Lovitură de stat în plină desfășurare: oamenii noștri sunt chemați înapoi în BEJ-uri pentru renumărare. Poziția noastră: votați duminică. E singura cale să oprim lovitura de stat!”, a spus George Simion.

Într-adevăr, asistăm la un scandal fabricat a cărui evoluție ridică mari semne de întrebare și riscuri de instabilitate.

Comunicatul Administrației Prezidențiale, integral:

Joi, 28 noiembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuții legate de desfășurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securității naționale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.

În cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.

De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.

Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.

Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.

Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.

Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT.”

VOM REVENI