ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul privind contaminarea a milioane de ouă din Europa cu un instecticid potențial toxic  este departe de a se fi încheiat.  Până acum, opt țări au fost afectate contaminarea ouălor cu insecticid, iar  ANSVSA anunță că desfășoară controale în fermele avicole din țară.Profesorul Avram Fițiu explică pentru romanianoastra.info, într-o analiză, care sunt tehnicile de dezinformare și manipulare a consumatorilor europeni în scandalul contaminării ouălor. În zilele ce vin, pe mâsură ce scandalul va lua amploare, se va trece la alte tehnici mult mai sofisticate și greu de perceput de către omul de rând,  ce țin de supraviețuirea industriei avicole europene și pe care le vom detalia în articolele viitoare, susține profesorul Fițiu.


„Povestea scandalurilor alimentare create de către industria agroalimentară europeană nu a început de ieri de azi, ci a început de mult timp (de la povestea vacii nebune până la Escherichia coli…).

În toate aceste scandaluri, se utilizează tehnici de dezinformare și manipulare a opiniei publice, ieșite din manualele de dezinformare.

În cazul scandalului de față cu fipronil, până acum s-au aruncat pe piață doar câteva tehnici de dezinformare a consumatorului și decidentului politic. În zilele ce vin, pe mâsură ce scandalul va lua amploare, se va trece la alte tehnici mult mai sofisticate și greu de perceput de către omul de rând,  ce țin de supraviețuirea industriei avicole europene și pe care le vom detalia în articolele viitoare.

Tehnica nr 1. Ascunderea dovezilor legate de momentul real al descoperirii scandalului;

Ministrul Agriculturii din Belgia Denis Ducarme a răspuns miercuri 8 august 2017 în fața comisiei parlamentare în care a fost audiat, că se cunoștea la nivel de minister situatia din Olanda din decembrie 2016, dar a fostținută la sertar : Sursa 1:  http://www.lafranceagricole.fr/actualites/elevage/ufs-contamines-fipronil-le-ministre-belge-regle-ses-comptes-avec-les-pays-bas-1,1,4139367477.html);  Sursa 2: http://www.lalibre.be/actu/belgique/denis-ducarme-du-fipronil-avait-ete-detecte-dans-des-oeufs-aux-pays-bas-des-novembre-2016-598ad490cd70d65d254698ad;
Olanda încă nu a oferit probe legate de momentul descoperirii scandalului și lasă presa franceză să facă speculații pe subiect, știind miza uriașă a scandalului pentru industria avicolă franceză(http://www.lemonde.fr/planete/article/2017/08/08/tout-comprendre-au-scandale-des-ufs-contamines-qui-touche-l-europe_5170064_3244.html)  ;
Germania care este cea mai afectată până astăzi de scandal nu spune nimic (dar în tăcere ALDI și nu numai, retrage toate ouăle de la vânzare), din momentul în care au descoperit scandalul ( https://www.lesechos.fr/industrie-services/conso-distribution/030481075790-scandale-des-oeufs-contamines-en-allemagne-2106493.php)  ;
Franța cu 300 000 t (300 de milioane de litri de ouă lichide ce pot fi conservate luni și ani de zile prin refrigerare sau congelare) de ovoproduse produse anual de 60 de fabrici de spart ouă, tace mâlc (http://www.lefigaro.fr/conso/2017/08/09/20010-20170809ARTFIG00074-338ufs-contamines-en-france-le-scandale-passe-par-les-ovoproduits.php) ;
 
Tehnica nr 2. Concentrarea mas-media pe consecințele fenomenului și nu pe cauzele lui

mas-media este alimentată de către țările producătoare cu contracte de presă grase, ce vin cu informatii legate de consecințe (ouă contaminate, fără referire la carne, ovoproduse, grăsime, etc..);
se ascunde în mod intenționat cauza majoră care declanșează astfel de scandaluri: modelul agroindustrial al creșterii păsărilor: cuști supraetajate în care păsările sunt stresate datorită densității foarte mari/m2; grad ridicat de transmitere a paraziților de la o pasăre la alta datorită densității ridicate; grad ridicat de intervenție cu antibiotice și insecticide datorită densitații ridicate; condiții de lumină artificială dirijată pentru maximizarea producției de ouă și carne, ce crează un stres ridicat pentru păsări, cu modificări proteice nefaste pentru consumul uman; condiții de confort animal reduse la minim pentru maximizarea profitului; furajare superchimizată la care pasărea răspunde cu un stres ridicat; furajare superhormonizată, etc.. );

Textul integral poate fi citit AICI.