ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă la comemorarea a 150 de ani de la trecerea la Domnul a Crăioșorului Munților, Eroul Național Avram Iancu, la Țebea, „patrioții” atât de bine prinși de Eminescu în insectar se băteau cu pumnul în piept care e mai tare cu neamul și țara, la puțin peste două săptămâni, primarul PNL de Turda, Cristian Octavian Matei, îi aruncă statuia din centrul orașului (VIDEO mai jos).

În ciuda protestelor publice și plângerilor penale ale Societății Culturale Avram Iancu și Asociației Calea Neamului și a faptului că acțiunea este complet ilegală, pentru că, după cum a descoperit Buletin de Carei și a divulgat chiar un consilier local, mutarea nu a fost aprobată în Consiliu!

TurdaNews informează: Statuia lui Avram Iancu a fost ridicată cu ocazia aniversării a 150 ani de la revoluția de la 1848. A fost dezvelită la 25 octombrie 1998 de Ziua Forțelor Armate, prin grija Consiliului Local Turda, a primarului Virgil Blasiu și Societății „Avram Iancu”. Statuia, realizată în iulie 1998, este opera sculptorului Ilarion Voinea, în colaborare cu Emil Crețu din Cluj-Napoca, Adrian Mitran și Daniel Sandu. A fost transpusă în bronz la Turnătoria Metalul Cluj. Are o înălțime de 3,5 m.

FALSUL PRIMARULUI

Buletin de Carei a făcut dovada minciunii primarului PNL: Hotărârea Consiliului Local din 17 mai 2018, la care primarul face referire în adresa oficială în care nu poate dovedi că a organizat Dezbatere Publică pe proiect, nu cuprinde nicio referire la mutarea statuii lui Avram Iancu din centrul istoric Turda.

Primii consilieri care au reacționat au fost de la PMP (culmea, un maghiar!). Domnul consilier KOLOZSI ATILLA a confirmat pentru Buletin de Carei că HCL 120 din 17 mai 2018 nu prevede nicio relocare a statuii lui Avram Iancu așa cum nu prevede niciun alt proiect de hotărâre prezentat lor.

„Noi am votat pentru proiectul „Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda, construire autobază și amenajare Park and Ride” (?!) și nicidecum pentru mutarea statuii lui Avram Iancu. Vă trimit proiectul din mai 2018 și din iunie 2022 dar niciunul nu are cuprinsă vreo referire la mutare de statuie”, ne-a menționat consilierul PMP, KOLOZSI ATILLA.

IATĂ DOVADA:

HCL turda120 din 17.05.2018-1

HCL Turda 14.06 proiect 3.2 (2)

Deci primarul semnează adrese către Buletin de Carei în care specifică faptul că s-a votat în Consiliul Local mutarea statuii prin HCL 120 din 17 mai 2018 dar consilierii nu au cunoștință despre așa ceva și documentele dovedesc că NU S-A VOTAT MUTAREA STATUII!

Reacție Daniela Ciută, Buletin de Carei: Unde sunt „patrioții”?!

 

„Unde sunt băieții care fluturau steagurile uriașe cu Avram Iancu la Țebea acum când la Turda se batjocorește statuia lui Avram Iancu și se scoate din centrul istoric? Ocupați cu votarea măririlor salariale? Unde sunt politicienii ce duc mâna la piept la comemorarea lui Avram Iancu și fac paradă de patriotism dar tac ca patrupedul în păpușoi când ar trebui să ia atitudine împotriva scoaterii din centrul istoric Turda a statuii lui Avram Iancu?

Pentru cei care nu au reușit să dea piept cu istoria noastră:

Adunarea Dietei întrunită la Turda în 1568 pecetluia definitiv statutul de națiune tolerată a românilor ortodocși din Transilvania. Astfel, ea stabilea că, alături de cele trei religii de stat «recepte» – catolicismul, luteranismul și calvinismul – mai este recunoscută a patra, unitarianismul, considerat în Europa acelui timp o erezie pentru că nega Sfânta Treime și originea divină a lui Iisus Cristos.

În ceea ce privește religia ortodoxă, cu toată proclamarea formală a libertății de credință, ea rămânea pe mai departe doar o religie tolerată, în acest fel menținându-se pentru populația majoritară românească o condiție cetățenească inferioară!

Marele istoric care a fost David Prodan pune degetul pe rană în cartea sa „Supplex libellus valachorum”. „Recunoscând religiile recepte, Dieta de la Turda interzicea orice altă inovație religioasă (…) cu aceasta se stabileau cele patru religii legale: catolică, calvină, luterană și unitariană. (…) ele erau religiile celor trei națiuni etnice, ale ungurilor, secuilor și sașilor. Rămânea pe dinafară, acum, religia ortodoxă. Sistemul politic se completează, se definitivează, se așează pe trei națiuni și patru religii recepte. (…) Națiunile și religiile constituționale lăsau acum pe dinafară întreg poporul român, și mai precis, ortodox”.

 

VIDEO EXCLUSIV:

VIDEO CU TRANSPORTUL STATUII: