ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un coronavirus descoperit în 2013 într-o populație de lilieci din Africa de Sud a intrat din nou în atenția oamenilor de știință, dar și al lumii întregi, după ce un studiu realizat recent de o echipă de cercetători de la Universitatea din Wuhan și de la Academia Chineză de Științe a arătat că tulpina este „la o mutație distanță” de a deveni periculoasă pentru oameni, reprezentând o „potențială amenințare la adresa siguranței biologice” informează The Health Site și Gulf News. Studiul poate fi citit, în versiune preliminară, pe site-ul bioRxiv.

Denumit NeoCoV și dovedit a fi similar în proporție de 85% cu MERS-CoV - coronavirusul care provoacă sindromul respirator din Orientul Mijlociu, acest virus ar combina rata ridicată de mortalitate a MERS-CoV cu rata ridicată de transmitere a actualului coronavirus, SARS-CoV-2, ceea ce l-ar face foarte periculos. Oamenii de știință din Wuhan se tem că NeoCoV ar putea provoca decese la 1 din 3 pacienți. 
 
NeoCoV a fost observat până acum doar la lilieci, nefiind raportate cazuri de infectare la oameni. Cu toate acestea, studiul susține că există posibilitatea ca NeoCoV să se transmită la oameni, cercetătorii chinezi declarând că au „descoperit în mod neașteptat că NeoCoV și ruda sa apropiată, PDF-2180-CoV, pot utiliza în mod eficient unele tipuri de enzimă de conversie a angiotensinei 2 (ECA2) de liliac și - mai puțin favorabil - ECA2 umană pentru a intra în organism”, astfel că NeoCov poate pătrunde în celulele umane în același mod ca și virusul SARS‑CoV‑2. 
 
În plus, odată produsă infectarea la om, virusul „nu va putea fi neutralizat încrucișat de anticorpii care țintesc SARS-CoV-2 sau MERS-CoV”.
 
Deși, conform cercetărilor, acesta are capacitatea latentă de a suferi mutații, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este nevoie de studii suplimentare pentru a se stabili cu certitudine gradul de amenințare pe care acest virus îl reprezintă pentru om, precizând că va „colabora îndeaproape” cu Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru a „monitoriza și a răspunde la amenințarea reprezentată de virusurile zoonotice emergente”.

Totuși, este interesant de observat cum studiul care avertizează asupra unui pericol major de infectare la om a apărut cu doar câteva zile (pe 24 ianuarie 2022) înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, care vor avea loc în perioada 4-20 februarie. Și nu putem să nu ne amintim cum SARS-CoV-2 a fost descoperit pentru prima dată la om tot în Wuhan, înainte de a se răspândi în întreaga lume, după ce milioane de chinezi au călătorit pentru sărbătoarea Anului Nou Lunar - aceeași sărbătoare pe care, în 2022, chinezii o vor sărbători pe 1 februarie, pe 15 februarie urmând să aibă loc Festivalul lanternelor. 
 

Tot înainte cu doar câteva zile de Jocurile Olimpice, s-a anunțat, potrivit Daily Mail, și carantinarea unei regiuni din apropierea Beijingului, China dispunând ca peste un milion de persoane să rămână închise în case din cauza unor cazuri de coronavirus.
 
Autoritățile au închis zona care se învecinează cu capitala, dar, spre deosebire de alte carantinări, nu au făcut niciun anunț public referitor la noile restricții.
 
Aproximativ 1,2 milioane de persoane din Xiong'an New Area - o nouă regiune economică situată la aproximativ 100 de kilometri la sud-vest de Beijing - nu mai au voie să intre sau să iasă din complexele lor rezidențiale, au confirmat vineri pentru AFP responsabilii locali cu prevenirea virusului. 
 
„Ne așteptăm ca această închidere să dureze aproximativ o săptămână, dar perioada exactă rămâne incertă.”