ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Târgul de Crăciun de la Sibiu se reia, după un an de pauză, și va avea loc în perioada 26 noiembrie - 2 ianuarie în Piața Mare a municipiului. Deși evenimentul se desfășoară în aer liber, într-o piață publică ce ar trebui să rămână ceea ce este, un spațiu public cu acces universal, perimetrul va fi împrejmuit și ccesul le va fi permis doar posesorilor de certificat Covid, iar numărul de căsuțe-chioșcuri a fost redus la 30%. Nu și Căsuța lui Moș Crăciun, care devine centru de vaccinare ad-hoc, sub sloganul „ÎMPREUNĂ repornim Crăciunul prin VACCINARE!”.

În 2021 Târgul de Crăciun va încerca să păstreze aceleași ingrediente ca până în 2019, mai puțin concertele de colinde în aer liber. Alte condiții au fost detaliate pe pagina de Facebook a evenimentului:

„Măsurile pe care le vom lua în acest sens, în concordanță cu condițiile actuale impuse de legislația română (a se citi: de ordonanțele neconstituționale ale guvernului PNL demis, n.r.) sunt:

  •  delimitarea perimetrului pentru a putea gestiona accesul participanților (țarc cu gratii pentru „libertate”, n.r.)

  •  limitarea numărului de persoane prezente simultan în Târg și extinderea spațiilor libere astfel încât să nu se creeze aglomerație (monitorizare și distanțare, n.r.)

  •  intrarea se va face pe baza certificatului verde (segregare socială și discriminarea nevaccinaților, n.r.)”, au transmis organizatorii.

Târgul de Crăciun, transformat în Țarcul de Crăciun

În Piața Mare perimetrul de desfășurare a Târgului va fi delimitat, vor fi două intrări și două ieșiri, iar vizitatorii sunt rugați să aibă certificatul verde pregătit în zonele de acces, notează Tribuna.ro

Organizatorii au dispus limitarea numărului de persoane prezente simultan în Târg și extinderea spațiilor libere astfel încât să nu se creeze aglomerație.

„Limita este de 2.500 de persoane și capacitatea maximă a spațiului va fi de 7.500 de persoane. (...) O să urmărim dacă după primele zile este necesară și implementarea vreunui sistem electronic . Momentan acele sisteme de verificare și aplicația pusă la dispoziție de STS nu permit conectarea cu alte sisteme ca să putem contoriza numărul de scanări, deci va trebui să găsim un alt mecanism în cazul în care vedem că aceste cifre pe care noi le estimăm într-un mod optic nu pot fi gestionate. (...) Este posibil și luăm în considerare să se creeze cozi în cazul în care accesul este restricționat. În momentul în care capacitatea s-a atins, personalul de la porți va fi conectat prin stații și vor putea ști, când ies trei persoane, vor putea intra alte trei persoane. (...) Îi rugăm pe cei care au un program mai flexibil să nu caute chiar momentele foarte clasice, sunt astfel momente, de 1 Decembrie, Moș Nicolae și în apropiere de Crăciun când oamenii vin cu mai multă plăcere la un astfel de eveniment. (...) Ne gândim pentru situația de a grăbi metoda de acces în târg să distribuim, cum am făcut și la alte evenimente, niște brățări ca persoanele care revin și au fost deja verificate de noi să nu mai fie supuse încă o dată verificării”, a declarat joi Andrei Drăgan, organizatorul Târgului.

Cât despre schimbarea destinației Căsuței lui Moș Crăciun, cea care în anii trecuți găzduia ateliere interactive pentru copii, în centru de vaccinare mobil, se precizează că acest demers a fost sprijinit de Primăria Municipiului Sibiu, în a cărei proximitate se află respectiva cabană:

„Începând de vineri (12 noiembrie, n.r.) transformăm Căsuța lui Moș Crăciun din Piața Mare în ... centru de vaccinare! 

„Ne-a lipsit tuturor Târgul de Crăciun de anul trecut. Și bucuria din Piața Mare. Faptul că Sibiul este în perioada Crăciunului una dintre cele mai atractive destinații din țară, ne motivează să vrem să luptăm responsabil pentru orașul nostru. Sectorul turistic a avut foarte mult de suferit în pandemie și vrem să reprezentăm o soluție și un exemplu în această perioadă. Ecuația e una foarte simplă: mai mulți cetățeni imunizați prin vaccinare însemnă ca vom avea șanse tot mai bune să desfășurăm activități prin care să atragem în siguranță turiștii care lipsesc foarte mult orașului în ultimul timp”, a declarat organizatorul Târgului de Crăciun, Andrei Drăgan Răduleț.

Aceasta este prima campanie de vaccinare susținută de Primăria Municipiului Sibiu de la debutul pandemiei, care include, alături de deschiderea unui nou centru de vaccinare, o amplă campanie de informare prin media outdoor, radio, presă locală și națională.

Până în acest moment, cinci centre de vaccinare sunt deschise în Sibiu, Căsuța lui Moș Crăciun din Piața Mare fiind al șaselea”, se arată pe pagina de Facebook a Târgului de Crăciun de la Sibiu.

Un îndemn patriotic întru vaccinarea de obște a transmis și edilul Sibiului, Astrid Cora Fodor (FDGR), instituția pe care o conduce fiind direct implicată în deschiderea acestui nou centru de vaccinare.

„Îi invităm pe sibieni să se vaccineze în Piața Mare, la Căsuța lui Moș Crăciun, dar și în oricare alt centru de vaccinare din oraș. Miza acestei campanii este sănătatea sibienilor, dar ea are și o componentă puternic emoțională: ne dorim sărbători așa cum le știam la Sibiu, ne dorim ca viața să revină la normalitate și nu putem face acest lucru decât prin vaccinare. Am încredere că locuitorii Sibiului se vor mobiliza pentru orașul lor, astfel încât să putem reporni Crăciunul la Sibiu”, a spus primarul Sibiului, Astrid Cora Fodor, citat de Libertatea

După data de 21 noiembrie, Căsuța lui Moș Crăciun va reveni la funcția sa inițială, de găzduire a atelierelor pentru copii în cadrul Târgului de Crăciun de la Sibiu. Baraca improvizată în dreptul Primăriei nu este primul centru de vaccinare mobilă din Piața Mare a municipiului, astă vară Muzeul Național Brukenthal oferind timp de câteva săptămâni posibilitatea de vaccinare ad-hoc.