ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 8.03/ 15:13 Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție Laura Codruța Kovesi sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat în modalitatea coordonării (...) și complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii, anunță Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, pe data de 7 martie 2019 i-a fost adusă la cunoștință efectuarea în continuare a urmăririi penale.

„Faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine și dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals", informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) transmis, vineri , AGERPRES.

Potrivit anchetatorilor, ordinele și dispozițiile avute în vedere constau într-o circulară prin care a admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât și în aceea de martor cu identitate reală, precum și într-un ordin privind adoptarea unor practici unitare în administrarea probelor audio/video la nivelul DNA, ordin prin care ar fi fost încălcate dispozițiile art. 143 alin. 2 și 4 Cod procedură penală, întrucât s-a dispus transmiterea către instanțele de judecată numai a suporturilor care conțin convorbirile relevante în cauză.

„Totodată, prin conduita sa de procuror ierarhic, prin dispozițiile pe care le-a luat cu privire la un act de sesizare al instanței prin ignorarea referatelor procurorilor cu funcții de conducere din cadrul DNA - Structura Centrală, l-ar fi determinat pe un procuror șef secție să confirme, fără vinovăție, un rechizitoriu nelegal și netemeinic și să dispună, astfel, trimiterea în judecată a cinci persoane, despre care un număr de patru procurori au precizat în scris că nu se impune trimiterea în judecată", se arată în comunicat.

Efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, precizează sursa citată.

ACTUALIZARE 21: 14 Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a fost întrebată, joi, după audierea la Secția de investigare a magistraților, dacă îi este teamă de închisoare. Kovesi a răspuns: „Nu mi-e frică de nimic, că niciodată nu am încălcat legea”

ACTUALIZARE 18:12 Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub acuzare pentru represiune nedreaptă în dosarul procurorilor de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu și Lucian Onea, au confirmat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei. În acest dosar, Onea și Negulescu sunt sub control judiciar.
Laura Codruța Kovesi a declarat, la ieșirea de la Secția de anchetă a magistraților, că după ce a spus că nu poate să dea declarații în dosarul extrădării lui Popa pentru că nu a studiat cazul, în birou au intrat mai mulți avocați care au anunțat-o că mai este învinuită într-un dosar.

„Am fost împiedicată să dau declarație. Dorința mea a fost să lămuresc cât mai repede acele fabulații. Am făcut o cerere prin care am solicitat să văd dosarul și pentru a cunoaște acuzațiile. În 15 februarie mi s-a adus la cunoștință că sunt învinuită, dar eu nu am primit detaliile. A stabilit să am acces la documente în perioada 8-14 martie. Astăzi am fost îm imposibilitate de a da declarație pentru că nu am avut acces la acuzații. Mi s-a spus că trebuie să rămân în birou. Am întrebat dacă pot să plec și să aștept citația. Mi s-a zis că nu și mi s-a spus că sunt acuzată într-un alt dosar", a declarat Laura Codruța Kovesi.
 
Știrea inițială

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi este așteptată, joi, la Secția specială de anchetare a magistraților, unde a fost citată pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunț făcut de Sebastian Ghiță, informează news.ro.
Săptămâna trecută, Kovesi spunea că a aflat prin intermediul presei că va fi citată pentru audiere la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Tot joi, în cadrul conferinței președinților din Parlamentul European – liderii grupurilor politice și președintele forului – se vor decide următorii pași în privința numirii procurorului-șef european înainte de începerea negocierilor cu Consiliul Uniunii.
 
Kovesi a declarat sâmbătă, la Europa FM, că în ceea ce privește dosarul său de la Secția pentru investigarea magistraților, sunt mai multe coincidențe. Printre acestea, faptul că dosarul s-a deschis când a plecat la Bruxelles și că a fost citată în 7 martie, când se decide în PE în legătură cu postul de procuror-șef european. 

„E clar că această chestiune cu dosarul penal care văd că este plin de coincidențe. A început urmărirea penală exact înainte de a merge la audiere după ce era un dosar vechi de un an de zile. O altă coincidență este când m-am întors - sunt citată în 7 martie, când va fi luată o decizie în Parlamentul European. O să vedem cât de mult afectează”, a precizat ea, întrebată dacă ea crede că aceste probleme îi vor afecta parcursul pentru postul de procuror-șef european.

Kovesi a fost audiată și în 15 februarie, la Secția de investigare a magistraților din cadrul Parchetului General, în  dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupție.

 
Ghiță susține că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în țară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare.