ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


LIICEANU A RAMAS STUPEFIAT, RONCEA A CASTIGAT – Iata decizia prin care CAB a respins apelul scriitorului Gabriel Liiceanu in procesul unde cere 50.000 euro daune de la ziaristul Victor Roncea: „Apelantul-reclamant solicita sa se aiba-n vedere stupoarea cand a citit prima fraza din motivarea judecatorului fondului, ce-l sfatuieste sa dea dovada de o mai mare toleranta. N-a apelat la judecatorul fondului s-aprofundeze dogma crestina, dar e greu de acceptat juridic un asemenea inceput de motivare” - titrează azi, 2 august 2021, LUJU.RO.

Jurnalistul Valentin Busuioc de la Lumea Justiției a obținut sentința prin care Curtea de Apel București îi dă dreptate colegului nostru, Victor Roncea, și a publicat largi extrase din aceasta pe celebrul portal citit de toți magistrații și avocații din România. Redactorul șef al ActiveNews a fost reprezentat în acest proces întru apărarea Libertății Presei de prestigioasa casă de avocatură Țuca / Zbârcea & Asociații.

Oricat de stupefiat s-a aratat scriitorul Gabriel Liiceanu (foto 1) fata de sentinta prin care Tribunalul Bucuresti i-a refuzat daunele morale de 50.000 de euro cerute de la jurnalistul Victor Roncea (foto 2), Curtea de Apel Bucuresti, la fel ca TMB, i-a explicat lui Liiceanu principiile CEDO care protejeaza libertatea presei, scrie LUJU.

Prin sentinta nr. 2983/2019 din 18 decembrie 2019, judecatoarea Tatiana Loredana Severin de la Tribunalul Bucuresti a respins actiunea formulata de Liiceanu atat impotriva lui Roncea, cat si impotriva SC Editura Evenimentul Zilei si a Capital SRL Bucuresti (firma care editeaza ziarul EVZ). Patronul Humanitas cerea tot 50.000 de euro ca daune morale de la firma lui Dan Andronic, aratandu-se ofensat de mai multe articole scrise de catre Victor Roncea pe tema privatizarii Editurii Politice si transformarea ei in Editura Humanitas in anii 1990-1991.

Nu vom intra acum in detalii, ci va vom lasa link la final ca sa cititi motivarea primei instante. De data aceasta, va spunem ca la 25 noiembrie 2020, judecatorii Maria Dalina Oancea (foto 3) si Liviu Eugen Faget de la Curtea de Apel Bucuresti au respins apelul lui Gabriel Liiceanu impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti. Motivarea a fost publicata in luna iunie a acestui an, iar la scurta vreme dupa primirea ei, patronul Humanitas a declarat recurs.

Iata minuta deciziei nr. 1645/2020 din dosarul nr. 8752/3/2019:

Respinge apelul ca nefondat. Cu recurs in 30 de zile de la comunicare. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.

Ideea stupefactiei din primul paragraf nu ne apartine noua, ci lui Liiceanu insusi, care in motivele de apel a solicitat „sa se aiba in vedere stupoarea” cu care „a citit prima fraza din motivarea propriu-zisa a judecatorului fondului, in care acesta sfatuieste reclamantul 'sa dea dovada de o mai mare toleranta'”.

La randul lor, judecatorii Oancea si Faget i-au explicat lui Gabriel Liiceanu faptul ca jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si Conventia EDO le acorda jurnalistilor o libertate de exprimare mai larga decat altor persoane, cu conditia ca materialele lor sa aiba o minima baza factuala si sa nu contina atacuri la persoana. Or, articolele scrise de catre Victor Roncea despre privatizarea Editurii Politice / Humanitas au continut o baza factuala suficienta (fiind insotite de documente) si nu s-au constituit in atacuri la persoana lui Gabriel Liiceanu, a explicat CAB.

Redam principalele pasaje din motivarea hotararii Curtii de Apel Bucuresti: INTEGRAL LA LUJU.RO


Reamintim că Liiceanu a pierdut un proces similar și cu jurnalistul TVR Ionuț Cristache

 

ISTORIA PROCESULUI, LA RONCEA.RO


Citiți și RONCEA L-A INDOIT PE LIICEANU – Iata sentinta prin care judecatoarea TMB Tatiana Severin a respins pretentiile scriitorului Gabriel Liiceanu pentru 50.000 euro daune morale de la ziaristul Victor Roncea dupa articolele despre privatizarea Humanitas: „Fiind persoana publica, reclamantul a acceptat expunerea... Nu poate solicita presei sa se abtina de a publica articole privind activitatea lui. Informatiile prezentate sunt de interes public”. Dosarul zace de 3 luni la CAB fara termen (Document)