ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă vă întrebați de ce se duce războiul pentru „democrație” din Myanmar (Burma) veți găsi răspunsul doar în străfundurile republicii asiatice: Jadul, Gazul și Hidrocarburile. Regimul militar din Myanmar a preluat controlul conturilor bancare locale ale Fundației Open Society (OSF) a miliardarului George Soros și a anunțat că va întreprinde acțiuni în justiție împotriva acestei organizații, pe care o acuză că a încălcat reglementările privind activitățile ONG-urilor, relatează Agenția Reuters, citată de AlephNews. Un director a fost arestat.

Televiziunea de stat MRTV a anunțat luni că armata a emis mandate de arestare pentru 11 membri ai personalului OSF Myanmar, inclusiv directorul și directorul adjunct al acesteia, sub suspiciunea că acordă sprijin financiar mișcării de nesupunere civilă împotriva grupului militar care controlează guvernul.

Regimul mai acuză fundația lui George Soros că nu a obținut aprobarea de la Departamentul de gestionare a schimbului valutar al Băncii Centrale din Myanmar (CBM) pentru un depozit de 5 milioane de USD (7,04 miliarde kiați) la Banca de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (SMED) din Myanmar în 2018. Fiind în această situație, fundația a retras „ilegal” 1,4 milioane de dolari din contul său de la SMED la o săptămână după preluarea puterii în Myanmar de către Armată, bani care ar fi stimulat mișcarea de nesupunere civică în rândul funcționarilor publici din toată țara.

Potrivit MRTV, regimul nou-instalat a înghețat conturile deținute de fundația lui Soros la patru bănci private – Kanbawza Bank (KBZ), Ayeyarwady Bank (AYA), SMED și Co-operative Bank (CB) - și a  început să preia controlul asupra tuturor fluxurilor ilegale de bani către OSF Myanmar, pe motiv că fundația lui George Soros ar fi încălcat legea ce reglementează organizațiile non-guvernamentale din țară.
 
Soros este înfipt în Myanmar încă de la începutul anilor '90, prin fundațiile sale care au încurajat ca peste tot minoritățile contra majorității, în cazul de față cea musulmana.
 
Conform Jewish Business News, în 2013 Soros era interesat în cumpărarea telecomunicaților din Myanmar. Fiul lui Soros, Alexander Soros, a întreprins o vizită în Myanmar chiar la începutul anului 2020.
 
Miza Myanmarului e reprezentată însă de industria minelor de jad, evaluată undeva între 30 de miliarde - conform unui raport din 2015 - și până la 40 de miliarde de dolari ANUAL - conform unei emisiuni NPR din 8 martie a.c. - la care se adaugă exploatarea unui câmp imens de gaz și a rezervelor de hidrocarburi.