ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Serviciul Român de Informații (SRI) a pus în funcțiune un sistemul IT prin care poate controla modul de cheltuire a banilor în instituții publice, dar și cât de cinstiți sunt patronii care au mai multe firme sau angajații care au bani mai mulți decât cei pe care-i declară.
 
Sistemul ar trebui să poată identifica rapid și firmele ai căror acționari sau administratori figurează la mai multe societăți și au cazier judiciar, precum și persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanțe între venitul declarat și clădirile, terenul sau mașinile cumpărate, scrie profit.ro. 

”Sistemul respectiv are ca scop dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică, prevenirea fraudei și abuzurilor și creșterea eficienței în actul guvernamental” potrivit unei informări transmise de Sreviciul Român de Informații.
 
Contractul a fost estimat la 114,46 milioane de lei, fără TVA, și a fost atribuit pentru 95,4 milioane de lei, fără TVA, conform datelor publicate pe SEAP
 
Pe lângă ”scanarea” atentă a procesului de cheltuire a banului public, noul sistem IT va putea obține informații rapide despre societățile comerciale  și despre acționarii firmelor care lucrează cu statul inclusiv în cazul rambursărilor de TVA.
SRI a fost acuzat în 2016 de câteva ONG-uri că dezvoltă un sistem IT prin care ar vrea să copieze baze de date ale mai multor instituții publice pentru a dezvolta un adevărat sistem Big Brother.