ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"SII Analitics” se dorește a ușura conectarea între bazele de date în scopul eficientizării activității administrative, combaterii evaziunii, crimei organizate și terorismului și nicidecum un instrument care face serviciul de informații atotputernic, se arată în prezentarea primită prin poșta electronică de la SRI. La câteva paragrafe distanță apar contradicțiile...

Noutatea care merită subliniată în comunicarea SRI este că deja serviciul a făcut descărcări ale bazelor de date de la mai multe institutii publice. Asta deoarece "astăzi, conform reglementărilor în vigoare, Serviciul Român de Informații este autoritate coordonatoare a acestei structuri IT&C pentru realizarea schimbului de date între instituțiile din Sistemul Național de Apărare. SII ESTE OPERAȚIONAL ÎNCĂ DIN ANUL 2006”. 
Să spunem că "SII” vine de la sistem informatic integrat. În anul 2015 SRI lansa o licitație privind proiectul "SII Infrastructură” care presupunea exact achiziționarea de echipamente care să permită "consolidarea bazelor de date preluate de la instituțiile publice participante în proiect cu calitatea de furnizor de date, într-o singură instanță de bază de date, și ulterior regăsirea datelor". Avem  deci un sistem care centralizează aceste date existente la mai toate autoritățile publice relevante iar instituția care se ocupă de coordonarea procesului este, surpriză!, SRI. Adică exact instituția care a fost acuzată tot mai des în ultima vreme că intervine partizan în jocurile politice și că impreună cu DNA-ul (celebrul binom!) este adevărata sursă de putere în România. Iată cum încearcă SRI-ul să ne liniștească temerile legate de noul Big Brother informatic: 

"Accesul unei instituții la datele altei instituții, prin intermediul SII, este și va fi și în continuare acordat doar cu acceptul proprietarului datelor, potrivit legii.Fiecare activitate în sistem este jurnalizata până la ultimul click. Orice încercare de utilizare a sistemului în interes propriu sau abuziv este identificată de filtre interne special constituite, fiind sancționată inclusiv penal. De asemenea, activitatea SRI este supusă controlului Comisiei parlamentare”. Adică SRI vede ce fac toți ceilalți care accesează sistemul, și le poate da peste mâini în calitate de coordonator, dar în ceea ce privește modul în care SRI folosește informațiile...domiti liniștiți, comisia de control parlamentar a SRI veghează!

În final, SRI oferă și exemple de funcționare a sistemului. 
Căutare rapidă: o persoană dorește să obțină un permis de port-armă. O simplă interogare a sistemului SII ANALYTICS îi va spune beneficiarului dacă nu cumva persoana are antecedente penale. În prezent, acest lucru este posibil doar după ce sunt consultate mai multe baze de date de către mai mulți angajați ai instituțiilor statului. 
Face recognition: pentru prevenirea unui atentat terorist, ofițerii SRI pot introduce în sistem o fotografie de-a unei persoane suspecte despre care nu există nicio informație și pot obține într-un timp foarte scurt date de identificare, posibile relaționări cu grupări teroriste și alte informații vitale.

Să căutăm și noi contra-exemple posibile.
Căutare rapidă: O banca descoperă că debitorul nu își mai plătește la timp ratele. Accesează bazele de date ale ANAF, conform acordului semnat cu instituția. Acolo descoperă dacă debitorul mai are surse de venit sau nu, dacă mai are proprietăți neipotecate sau nu. Executarea silită este acum mai ușoară...
Face recognition: Cineva cu poziții declarate anti-globalizare, FMI, etc vine să protesteze împotriva semnării unui nou acord România-FMI. Fotografia lui a fost deja introdusă în sistem pe baza postărilor agresive de pe Facebook. Poliția poate să îl oprească, să îl legitimeze (să îl conducă la secție dacă și-a uitat buletinul) sau să îl amendeze pentru protest neautorizat. Cu câțiva lideri bine decupați din mijlocul protestatatorilor, mișcarea se stinge și oamenii merg cuminiti la casele lor acceptând soluțiile tehnocrate.