ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ora 22:30, protestatarii Stare de Libertate merg în fața Ambasadei Rusiei, unde au aprins candele așezate în forma Sfintei Cruci și au afișat un mesaj în memoria celor 5.000 de români uciși de sovietici acum 80 de ani, când încercau să treacă granița impusă abuziv de URSS între Bucovina de Nord și Regatul României: „1 Aprilie 1941: 80 de ani de la masacrul comis împotriva românilor care se întorceau ACASĂ” (de ACASĂ), scrie pe banner-ul uriaș afișat de SdL (Stare de Libertate). De asemenea, pe un al doilea banner dispus s-a putut citi mesajul „În umbra marelui URSS. 80 de ani de tăcere vinovată. Să vă cereți iertare ar fi un bun răspuns!”. Foto de la fața locului, în curând. mai sus. Teologul Mihai Făgădaru a comentat pe această temă, de la fața locului, pentru ActiveNews:

 Ora 21:00 Starea de Libertate protestează împotriva restricțiilor și a guvernului liberticid în Piața Victoriei. Se scandează „Murim, luptăm, de-aicea nu plecăm!”, „Vrem să muncim, nu vrem să cerșim!”, „Fără violență!”, „Jos, guvernul!”. Pompiliu Diplan anunță că și vineri, 2 aprilie, se va protesta „la 5 jumate (p.m.) la Universitate!”.

Ora 20:15, manifestanții pentru Libertate din Piața Universității au pornit în marș spre Piața Victoriei, unde vor protesta împotriva guvernului. Apoi, miile de oameni vor porni spre Ambasada Rusiei, pentru a marca împlinirea a  80 de ani de la masacrul instrumentat de sovietici la Fântâna Albă împotriva românilor bucovineni, la 81 de ani de la invazia sovietică a teritoriilor românești din Nord și Est. Se așteaptă ca demonstranții să viziteze și alte ambasade, potrivit România TV.

Ora 18:00, sute de persoane s-au adunat în Piața Universității, încă de la ora 17:00. 

Ora 17:00, zeci de oameni manifestează la Oradea, într-un protest inedit, la care s-au alăturat apropiații sălilor de fitness, afectați de înăsprirea restricțiilor. Din cauză că guvernul a decis închiderea sălilor de fitness, orădenii au găsit un mod original de a-și exprima nemulțumirea: au scos instrumentele din săli și fac exerciții fizice în centrul orașului, potrivit Știri pe Surse. Alți tineri au plecat să mărșăluiască pe străzile Oradiei Mari.

Luis Bratu de la Legitimă Apărare s-a alăturat protestelor de la Oradea și transmite live: 

 

În București, azi, Starea de Libertate omagiază victimele de la Fântâna Albă printr-o acțiune inedită, în Piața Universității, începând cu 5 și jumătate, în memoria românilor care au murit pentru țara lor și Libertate, după cum se afirmă în Evenimentul creat pe Facebook. Din comunicat se deduce că după discursurile pentru LIbertate din Piața Universității, la căderea serii, se va merge în Marș spre Ambasada Rusiei pentru a se lumina o cruce umană în memoria românilor uciși acum 80 de ani de Armata Roșie și NKVD. Totodată, Asociația NeamUnit a întocmit o listă de revendicări pe fondul actualelor proteste pentru Libertate generalizate în întreaga țară. Redăm în continuare comunicatele ambelor organizații ale societății civile românești

Starea de Libertate omagiază azi victimele Masacrului de la Fântâna Albă. Fiți alături de cei care au lăsat tot pentru țară și Libertate!

Starea de Libertate omagiază azi printr-o acțiune inedită, în Piața Universității, începând cu 5 și jumătate, și mai departe spre locul de comemorare înspre care ne vom îndrepta cu toții pașii, memoria unor românii care au murit pentru țara lor și Libertate. În urmă cu 80 de ani, pe 1 aprilie 1941, chiar în Săptămâna Mare, circa 5000 de români rămași dincolo de sârma ghimpată prin care trupele Armatei Roșii tăiaseră în două trupul Bucovinei, și-au căutat Libertatea în patria-mamă, România.

În urma lor au lăsat tot: pâmânturi, avere, gospodării. Pentru un singur lucru: Libertatea. Și-au luat doar prapurile, sfintele cruci și icoane și odoarele bisericești și au plecat cu ele înainte, spre România, spre Libertate.

Pe 1 Aprilie 1941, românii bucovineni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în față un steag alb și însemne religioase - icoane, prapuri și cruci din cetină - au format o coloană pașnică de circa 5000 de persoane și s-au îndreptat spre noua graniță trasată de Stalin, marele jefuitor al libertății popoarelor ocupate de Armata Roșie, în speranța că așa vor putea să-și ducă până la capăt acțiunea lor, să-și recapete libertatea pierdută. Însă nu a fost să fie așa. În poiana Varnița - la Fântâna Albă -, la circa trei kilometri de libertate, forțele grănicerești ale NKVD au tras în plin, încontinuu, cu mitraliere grele, secerându-i. Supraviețuitorii au fost urmăriți de cavaleriști și spintecați cu sabia. La finalul măcelului, răniții au fost legați de cozile cailor și târâți până la cinci gropi comune, unde au fost îngropați, unii fiind în viață încă: bătrâni, femei, copii, sugari – vii, morți sau muribunzi. Pământul respira cu ei, spun supraviețuitorii. Unii dintre cei care au scăpat au fost arestați de NKVD în comuna Adâncata și, după torturi de neimaginat, au fost duși în cimitirul evreiesc din acel orășel și aruncați de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat și s-a stins var. Foarte puțini au reușit să ajungă în România mică și să atingă libertatea. Prin unii dintre ei au și rămas mărturii asupra Masacrului de la Fântâna Albă.

Au trecut 80 de ani și succesoarea URSS, Rusia, nu și-a cerut niciodată scuze României pentru aceste crime împotriva umanității. Iar o a doua succesoare a ei, Ucraina, s-a înstăpânit peste teritoriile românești furate de URSS, printr-un Tratat rușinos care anul acesta ar putea fi revocat. Pierderile teritoriale în favoarea statelor vecine și revizioniste au adus milioane de români sub stăpânire străină, ori și mai rău: arestați, deportați, încarcerați și uciși. Dreptul la reflecție al generațiilor de după 1989, fie din România, fie din teritoriile din jurul României locuite de etnicii români, este real, necesar și cuvenit. Nici fărădelegile săvârșite de ocupant și cozile lor de topor nu pot fi lesne uitate la fel cum nu poate fi uitată jertfa acelor români pentru Libertate. Românii de azi nu sunt departe în năzuințe de românii de acum 80 de ani.

Iată de ce Starea de Libertate se alătură inițiativei #FântânaAlbă80 a Societății Arboroasa din Suceava, care astăzi va forma o cruce umană la granița ilegitimă care desparte sudul de nordul Bucovinei, și invitației adresate societății civile românești din întreaga țară de a organiza acțiuni similare. mai ales că Parlamentul Romaniei a declarat în urmă cu 10 ani ziua de 1 aprilie drept Ziua nationala de cinstire a memoriei romanilor–victime ale masacrelor de la Fântana Alba și alte zone, ale deportărilor, ale foametei ăi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie (Legea nr. 68/201).

Pentru aceasta, după tradiționala întâlnire din Piața Universității, consacrată deja la 5 și jumătate,  ne vom îndrepta în marș spre Ambasada Rusiei, succesoarea de drept și de facto a URSS, pentru a urma exemplul colegilor bucovineni, al mânăstirilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei care și-au anunțat participarea la #FântânaAlbă80 cât și pe cel al Ligii Studenților din Iași, care va organiza un eveniment similar în Piața Națiunii din Iași. Vom forma o cruce umană, cu candele în mâini, și ne vom ruga pentru sufletele celor 5000 de români uciși acum 80 de ani.

Frați români, să nu ne uităm eroii și martirii căzuți pentru Libertate! Lupta lor e lupta noastră! La 5 jumate, la Universitate!

1 Aprilie 2021

CRUCE UMANĂ la 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, unde mii de români din Nordul Bucovinei au fost uciși de sovietici când încercau să treacă hotarul nedrept săpat de URSS în trupul României

Vă rugăm să ne trimiteți mărturii foto/text despre protestele din orașul unde locuiți, pe adresa: contact@activemews.ro.